Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba śmietanowo-serowa

Baba śmietanowo -serowa na Świąteczny stół

Baba śmietanowo-serowa



SKŁADNIKI:

śmietana -1 litr 18%

żelatyna -1,5 łyżki

cukier puder -0,5 szkl

galaretka z czarnej porzeczki -0,5 opak

biszkopty okrągłe-4 szt

biały ser-250 g

  PRZYGOTOWANIE:

Śmietanę podgrzać z cukrem i żelatyną,aby cukier i żelatyna się rozpuściły. Ostudzoną śmietanę ubić mikserem.

Ser przekręcić przez maszynkę 2 razy,dodać do śmietany,zmiksować.

Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki gotowanej wody,dobrze rozmieszać,odstawić do lekkiego stężenia. Wylać galaretkę na dno formy,odstawić do lodówki do stężenia. Następnie wylać połowę masy serowo-śmietanowej , powkładać przekrojone na połowę biszkopty,zalać resztą śmietany,odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed wyjęciem babki z formy, zanurzyć formę w ciepłej wodzie,wyjąć na talerz.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak