Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

B jak babka

Drugi wpis z serii alfabetycznej. Tym razem o tym bez czego nie obeszłyby się Święta Wielkanocne.

Od zawsze u mnie w domu piekło się babkę marmurkowa na święta. A raczej 3. Jedna dla nas. Drugą dziadkom na piętro nizej, a trzecią maleńką do koszyczka ze świeconką. Tę ostatnią zawsze jedliśmy do sniadania Wielkanocnego.

B jak babka


 

Babka marmurkowa 

1 szklanka maki kartoflanej

2 łyzeczki proszku do pieczenia

2 łyzki kakao

¾ szklanki oleju

6 jajek

½ szklanki cukru

1 szklanka mąki pszennej 

Białka oddzielic od żółtek. Białka ubić, dodać cukier, następnie żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, na końcu olej. Wymieszać. Wlać do foremki- trochę ciasta zostawić ok. 1/3 i dodać do niego kakao. Wymieszać i wlać na białe ciasto. Piec 60-70 minut. Po wyjęciu z formy odwrócić na druga strone i posypac cukrem pudrem gdy ciasto będzie już zimne. 

 


Najpopularniejsze rodzaje babek to marmurkowa, piaskowa i drożdżowa z bakaliami. To mój przepis na babkę drożdżowa wzorowaną na tych słynnych wloskich.

 

B jak babka

Babka drożdżowa

5 dag drożdży

0,5 kg mąki

15 dag margaryny

15 dag cukru

1 jajko

2 żółtka

1 budyń waniliowy

200 ml mleka

rodzynki

tłuszcz i bułka tarta do formy

 

Drożdże rozpuścić z mlekiem i łyżką cukru i maki. Zostawić aż rozczyn się powiększy.

Wsypać mąke, budyń do dużej miski. Margarynę rozpuścic i ostudzić. Do mąki wlać rozczyn. Wbic całe jajko i 2 żółtka, wlac margarynę i dobrze wyrobić. Wierzch posypac maka (troszkę). Poczekać aż ciasto wyrośnie przykryte ściereczką. Po wyrośnięciu wsypac rodzynki. Włożyć do formy piec 40-45 minut w temp. 160 stopni. Można pokukrowac lub posypac cukrem pudrem.

 


Czego możemy użyc do dekoracji babki? Najpopularniejsze to oczywiście cukier puder, lukier i polewa. Inne pomysły to np. lukier z kloowymi barwnikami, drobne cukiereczki czy orzechy.


Większą twórczością możemy się wykazać przy pieczeniu mazurka- drugiego ciasta, które nieodłącznie kojarzy się z Wielkanocą. Tutaj możemy zdobić lukrem, polewa, orzechami, kokosem, migdałami, owocami, skórka pomaranczową, bakaliami, kolorowymi cukierkami. Wszystko zalezy od naszych checi i pomysłowości:)

anemon 02.05.2011 20:41
Piękne baby wielkanocne upiekłaś.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak