Awokado - maślany owoc ...

Opublikowano: 12.06.2015
Autor: dollce
Awokado - maślany owoc ...
Awokado jest doskonałym źródłem witaminy C, E, K i B-6, jak również niacyny, kwasu foliowego, magnezu, potasu a także luteiny, beta-karotenu i omega-3.

Awokado pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. W Europie pojawił się w połowie XVII w.  Najwięksi producenci awokado to: Meksyk, Chile, USA, Indonezja, Dominikana, Kolumbia i Peru.
Jest głównym składnikiem guacamole.

Awokado - maślany owoc ...

Awokado ma charakterystyczny maślany smak. W przeciwieństwie do większości innych owoców, posiada wysoką zawartość tłuszczu i kalorii. Niemniej jednak, są one jednym z popularnych owoców o dobry profilu odżywczym. Owoc jest doskonałym źródłem witaminy C, E, K i B-6,  jak również niacyny, kwasu foliowego a także luteiny, beta-karotenu i omega-3. Jest bardzo dobrym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. 100 g owoców dostarcza około 18% zalecanego dziennego spożycia. Błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zapobiega zaparciom. Awokado to doskonałe źródło minerałów, takich jak żelazo, miedź, magnez i mangan.

Awokado - maślany owoc ...

Ciekawostki, właściwości, korzyści:

  • Zawiera więcej potasu niż banany.
  • Awokado nie zawiera cholesterolu lub sodu, i ma niską zawartość tłuszczów nasyconych.
  • Jedzenie Awokado może obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów.
  • Choć bardzo rzadko, awokado może spowodować objawy alergiczne u niektórych osób uczulonych na lateks. Objawy mogą obejmować swędzenie w gardle, pokrzywka, katar, duszności. Często objawy te są łagodne i ustępują samoistnie.
  • Awokado zawiera karotenoid – luteinę, która chroni oczy.
  • Posiada właściwości przeciwzapalne.
  • Ma wysoką zawartość kwasu oleinowego.
  • Poprawia pracę mózgu.


 

Awokado - maślany owoc ...


Wartości odżywcze w 100 g

Wartość energetyczna 160 kcal
Białko 2 g
Tłuszcz 15 g
Węglowodany 8,5 g



Sałatka z awokado

Awokado - maślany owoc ...

Składniki:

  • rukola - 1 opakowanie
  • sałata lodowa - 0,5 główki
  • awokado - 1 sztuka
  • ser pleśniowy - 150 gram
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • cebula czerwona - 1 sztuka


Sos miodowo-musztardowy:

  • musztarda francuska - 1 łyżka
  • musztarda sarepska - 1 łyżka
  • miód - 1 łyżka
  • oliwa z oliwy - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1 łyżka


Awokado obrać i pokroić na kawałki. Sałatę oraz rukolę umyć i osuszyć. Paprykę, cebulę oraz ser pleśniowy pokroić w paski. Do naczynia włożyć wszystkie składniki sałatki i delikatnie wymieszać. Składniki sosu połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowym sosem polać sałatkę. Podawać np. z bagietką.

prymat