Możemy sobie sami zrobić go w domu . Trzeba poświęcić trochę czasu , ale za to jaki będzie efekt , palce lizać!
Oto składniki na ciasto:
2 szkl. bardzo dobrej mąki
pół szkl.ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju
Wszystko razem mieszamy , zagniatamy ciasto . Uformować kulę i odstawić na jakieś 30 minut . Ciasto rozwałkować na ściereczce posypanej mąką , rękami podłożonymi pod spód rozciągamy ciasto , aby wyszło cieniutkie .
Składniki farszu jabłkowego:
około 2 kg jabłek
3/4 szkl. bułki tartej
pół kostki dobrego masła
cukier
cynamon
orzechy
rodzynki
Bułkę tartą rumienimy na maśle , smarujemy ciasto .
Obrane jabłka kroimy na cienkie plastry, ułozyć je na cieście z bułką tartą , wcześniej posypaną cukrem i cynamonem .Posypujemy orzechami i rodzynkami .Za pomocą ściereczki zwijamy strudel .Smarujemy roztopionym masłem .Pieczemy w 180C , aż będzie złociste .Posypujemy cukrem pudrem .