Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Apfelstrudel-austriacki smakołyk

Jest to smakołyk rodem z Austrii . Cieniutkie ciasto , przekładane jabłkami , które wprost rozpływają się w ustach.

Możemy sobie sami zrobić go w domu . Trzeba poświęcić trochę czasu , ale za to jaki będzie efekt , palce lizać!

Oto składniki na ciasto:
2 szkl. bardzo dobrej mąki
pół szkl.ciepłej wody
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka oleju

Wszystko razem mieszamy , zagniatamy ciasto . Uformować kulę i odstawić na jakieś 30 minut . Ciasto rozwałkować na ściereczce posypanej mąką , rękami podłożonymi pod spód rozciągamy ciasto , aby wyszło cieniutkie .

Składniki farszu jabłkowego:
około 2 kg jabłek
3/4 szkl. bułki tartej
pół kostki dobrego masła
cukier 
cynamon
orzechy
rodzynki

Bułkę tartą rumienimy na maśle , smarujemy ciasto .
Obrane jabłka kroimy na cienkie plastry, ułozyć je na cieście z bułką tartą , wcześniej posypaną cukrem i cynamonem .Posypujemy orzechami i rodzynkami .Za pomocą ściereczki zwijamy strudel .Smarujemy roztopionym masłem .Pieczemy w 180C , aż będzie złociste .Posypujemy cukrem pudrem .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak