Alergie - co powinniśmy wiedzieć

Opublikowano: 18.01.2012
Autor: agabi
Alergie - co powinniśmy wiedzieć
Alergie na produkty spożywcze, co i gdzie możemy znaleźć. Zjedliśmy coś nowego i nie czujemy się dobrze? Wysypka , ból brzucha a czasem nawet poważniejsze objawy? Alergia? W obecnych czasach prawie każdy ma na coś alergie. Oto lista gdzie i co znajdziemy:



ORZECHY: sosy, ciastka, desery, olej arachidowy, gałka muszkatołowa a nawet włoska mortadela która zawiera pistacje.


MLEKO: jogurty, śmietana, ser, masło, margaryna, mleko w proszku, czekolada 

SOJA: tofu, lody, sosy, desery, mięso, w większości produktów dla wegan i wegetarian 

MUSZTARDA: gotowe sałatki, sosy i dresingi, marynaty, zupy gotowe, curry 

ŁUBIN: mąka, niektóry chleb 

JAJKA: ciastka, musy, sosy, makaron, niektóre mięsa, majonez, margaryna, 

RYBY: niektóre sosy sałatkowe, pizza, niektóre sosy sojowe, farsze 

OWOCE MORZA: krewetki, ostrygi, krab, pasty z owoców morza, sosy, 

GLUTEN: w płatkach śniadaniowych, produkty zawierające mąkę jak makarony, chleb, ciastka, niektóre produkty mięsne, zupy, masło, kostki bulionowe, bułka tarta

SEZAM: chleb, paluszki, tahini - pasta sezamowa, hummus, olej 

SELER: dotyczy całego selera włącznie z liśćmi- sałatki, zupy, sól selerowa Oto najczęściej spotykane alergeny.

Niestety jeszcze nie wynaleziono szczepionki czy tabletki na alergie. Jedynym skutecznym sposobem zapobiegania alergii jest wyeliminowanie alergenów z naszej diety. Ważne jest aby dokładnie czytać informacje umieszczone na kupowanych produktach.  

 

 

prymat