AGREST - słodki, lekko cierpki, mały, jędrny ...

Krzew liściasty należący do rodziny agrestowatych. Pochodzi z Europy i Azji. W Wielkiej Brytanii jest często spotykany w zagajnikach i żywopłotach. Jest spokrewniony z porzeczkami.
Agrest idealnie nadaje się do deserów, kompotów, napojów smakowych lub dżemów, a także nalewek i likierów. Można go suszyć i kandyzować.
Właściwości:
- Jest doskonałym przeciwutleniaczem, oczyszcza krew.
- Regularne spożywanie pomaga w zwiększeniu stężeniu hemoglobiny i liczby czerwonych krwinek.
- Reguluje kwasowość.
- Poprawia metabolizm.
- Korzystnie wpływa na serce - wzmacnia mięśnie serca przez co efektywniej pompowana jest krew.
- Zmniejsza ryzyko powstawania kamieni w pęcherzyku żółciowym.
- Zawiera 20 razy więcej witaminy C niż pomarańcza.
- Zwiększa poziom białka w organizmie, co z kolei zmniejsza niepożądany tłuszcz.
- Zmniejsza niestrawność i zaparcia.
- Ma mało kalorii - 100 g zawiera tylko 44 kcal.
- Jest bogaty w fosfor, błonnik, żelazo, wapń a także witaminy z grup B.
Szybkie ciasto z agrestem
Składniki:
- jajka - 2 sztuki
- cukier - 0,5 szklanki
- mąka - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- masło - 0,5 kostki
- agrest - 200 gram
- cukier puder
Jajka z cukrem dobrze ubić, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Masło roztopić i dodać do pozostałych składników - mieszać do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto wlać do tortownicy (20 cm) i powkładać agrest. Piec w piekarniku nagrzanym do tem. 180 stopni przez ok 40 min. (do tzw. suchego patyka). Na koniec posypać cukrem pudrem.