9 luty - dzień pizzy , na pewno w większości naszych domów będzie pizza niekoniecznie na obiad. Wersja podstawa pizzy to placek z wytrawnego ciasta , posmarowany sosem pomidorowym , posypany tartym serem mozzarella oraz jest pieczona w mocno nagrzanym piecu. Pizze można podawać z tradycyjnymi dodatkami jak i bardziej wyszukane np. krewetki. Kombinacji pizzy jest tak wiele jak wszystkich ludzi na świecie. Każdy ma inne upodobania oraz kubki smakowe. Pizzę najczęściej podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Zapraszam na moje propozycje pizzy
Jak wykonać ciasto na pizze ?
Składniki :
- mąka razowa 1 szklanka
- mąka pszenna 3 szklanki
- woda 1 szklanka
- sól 1/2 łyżeczki
- mleko 3,2% 1/2 szklanki
- olej roślinny 2 łyżki
- drożdże świeże 5 dag
Wykonanie :
Do misy wlać mleko ,wodę , olej ,drożdże , sól oraz mąkę razową. Wszystko mieszamy robotem . Następnie dodajemy mąkę pszenną i mieszamy . Ciasto ma odchodzić od rąk , zostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta ,ciasto rozwałkowujemy i formujemy na kształt pizzy. Pizzę smarujemy sosem pomidorowym dajemy oregano oraz przyprawę do pizzy . I dajemy do nagrzanego pizzerownika (urządzenia do wyrobu pizzy ) lub do piekarnika i podpiekamy troszkę ciasto . Na podpieczoną pizzę dajemy sos pomidorowy i swoje ulubione składniki. Całość pieczemy 8-10 minut.
Pizza z mąki razowej i pszennej
Składniki :
Składniki na ciasto
- mąka razowa 1 szklanka
- mąka pszenna 3 szklanki
- woda 1 szklanka
- sól 1/2 łyżeczki
- mleko 3,2% 1/2 szklanki
- olej roślinny 2 łyżki
- drożdże świeże 5 dag
Dodatki/nadzienie
- ser żółty 30 dag
- boczek wędzony 15 dag
- szynka 10 dag
- papryka czerwona 1/2 papryki
- cebula biała 1 średnia
- ogórek kiszony 1
- salami kilka plasterków
- przecier pomidorowy 3 łyżki
- przyprawa do pizzy
- oregano
- sos czosnkowy
- ketchup łagodny
Wykonanie :
Do misy wlać mleko ,wodę , olej ,drożdże , sól oraz mąkę razową. Wszystko mieszamy robotem . Następnie dodajemy mąkę pszenną i mieszamy . Ciasto ma odchodzić od rąk , zostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta ,ciasto rozwałkowujemy i formujemy na kształt pizzy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach . Boczek , cebulkę , paprykę ,szynkę kroimy w kostkę . Pizzę smarujemy sosem pomidorowym dajemy oregano oraz przyprawę do pizzy . I dajemy do nagrzanego pizzerownika (urządzenia do wyrobu pizzy ) lub do piekarnika i podpiekamy troszkę ciasto . Na podpieczone ciasto dajemy resztę składników i wstawiamy do pizzerownika/piekarnika na około 8-10 minut. Gotową pizzę polewamy sosem czosnkowym i ketchupem .
Mini pizze
Składniki :
Składniki na ciasto :
- mąka pszenna 1 szklanka
- drożdże 20 dag
- olej 3 łyżki
- woda 30 ml
- sól szczypta
Składniki na nadzienie :
- szynka 3 plasterki
- ser żółty 10 dag już startego
- bazylia otarta Prymat
- sos pomidorowy
Wykonanie :
Z podanych składników wyrobić ciasto . po wyrobieniu odstawić na pół godziny do wyrośnięcia, Gotowe ciasto wziąć i rozwałkować na mini pizze. Gotowe ciasto włożyć do piecyka na pizzę lub piekarnika i troszkę podbiec około 3 minuty. Na podpieczoną pizzę dajemy sos pomidorowy , następnie plastry szynki oraz starty ser żółty. Wierzch posypujemy bazylią. Całość podpiekamy do całkowitego roztopieni sera i upieczenia ciasta.