Odmiany pomidorów uprawianych w ogrodach na działkach .
* Rumba Ożarowska - odmiana pomidorów wczesna
* Oxheart - odmiana pomidorów typu bawole serce
* Olka Polka - odmiana pomidorów bardzo wczesna
* Malinowy Ożarowski - odmiana wczesna, wysoko rosnąca
* Giant - odmiana pomidorów średnio późna
* Jawor - odmiana pomidorów wczesna
* Koralik - odmiana pomidorów koktajlowa
* Krakus -odmiana pomidorów średnio późna
2) Kilka przepisów z wykorzystanie pomidora
Sałatka z dodatkiem kabanosów
Składniki :
pomidor 1 duży
kukurydza w puszce 1/2
groszek konserwowy 1/2
fasola biała 1/2
marchewki 3
ogórek zielony 1 duży
jajka ugotowane na twardo 4
kabanos 6
musztarda delikatesowa 2 łyżki
majonez tradycyjny 6 łyżek
sól do smaku
czarny pieprz mielony Prymat
Wykonanie :
Jajka gotujemy na twardo . Po ugotowaniu jajek jajko obieramy i kroimy w drobną kostkę . Pomidora myjemy i kroimy w kostkę .Groszek ,kukurydzę oraz białą fasolkę odcedzamy z wody i dodajemy do reszty składników . Marchewki gotujemy do miękkości po ugotowaniu kroimy w drobną kostkę . Ogórka obieramy i kroimy w kostkę . Kabanosa kroimy w cienkie krążki . Do całości dajemy musztardę oraz majonez oraz sól pieprz . Całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników .
Marynata pomidorowa do potraw z grilla
Składniki :
ocet jabłkowy 2 łyżki
oliwa z oliwek 4 łyżki
cukier kryształ 2.5 łyżki
cebula 1 mała
sos sojowy 3 łyżki
musztarda delikatesowa 3 łyżki
chili Prymat 1 łyżeczka
czarny pieprz mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól szczypta
ząbek czosnku 1 sztuka
pomidor 1 1/2
Wykonanie :
Sposób przygotowania :
Pomidory nacinamy i sparzamy wrzątkiem następnie obieramy ze skórki i miksujemy blenderem kilka sekund. Do pomidorów dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek , cebulę oraz resztę składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny przed grilowaniem.
Fit sałatka do obiadu lub na kolację
Składniki :
sałata masłowa 7 liści
pomidor 1 duży
ogórek kiszony 1 duży
oliwa z oliwek 5 łyżek
sól do smaku
czarny pieprz mielony Prymat
pieprz biały Prymat
Wykonanie :
Sposób przygotowania
Sałatę myjemy następnie osuszamy . Po osuszeniu sałaty bierzemy wszystkie do jednej ręki i lekko zwijamy . Kroimy na cienkie paski. Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę . Pomidora myjemy osuszamy i kroimy na większe kawałki . Wszystkie składniki dodajemy do jednej miski dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy całość dokładnie mieszamy .