Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne wypieki część 2

Serdecznie zapraszam na kolejną część świątecznych wypieków.

Na Wielkanoc warto pomyśleć o słodkich wypiekach. Dla dzieci można przygotować jakieś ciasteczka, czy muffinki. Natomiast dla starszych jakieś ciasto. Możliwości jest wiele. Można postawić oczywiście na tradycję, ale też w tej tradycji można troszeczkę zmienić- co da nam pyszne połączenie.

 
Tym razem proponuję urozmaicić tradycyjny przepis. Mianowicie chodzi mi o blok czekoladowy. Możemy dodać do niego orzeszki w czekoladzie, które kształtem przypominają jajka.
Na świątecznym stole nie może zabraknąć babki. Cytrynowa nada się idealnie. Dodatkowo jeśli nie chcemy, aby była ona taka zwyczajna możemy dodać do ciasta barwniki spożywcze. Kolory wybierzemy sobie według gustu. Na niej nie może zabraknąć lukru.
Ostatnia moja propozycja będzie skierowana do dzieci- kolorowe ciasteczka. Ciasteczka z cukierkami, oblane do połowy w czekoladzie to bardzo pyszny pomysł.

 

Wielkanocny blok czekoladowy

 Wielkanocne wypieki część 2

 Wielkanocne wypieki część 2

Składniki

40 dag mleka w proszku

250 ml zimnej wody

250 ml cukru

4 łyżki ciemnego kakao

25 dag margaryny ,, Kasi''

240 g cukierków z orzeszkami w czekoladzie


Sposób przygotowania przepisu:

1. Wodę, margarynę, kakao i cukier przekładamy do garnka. Gotujemy aż składniki się połączą. Masa powinna być jednolita. Od połączenia składników gotujemy dodatkowo jeszcze przez 10 minut.
2. Masę studzimy często mieszając.
3. Do jeszcze ciepłej masy wsypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy. Dodajemy cukierki.
4. Do aluminiowej foremki przekładamy masę.
5. Blok wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
6. Po upływie kilku godzin blok możemy pokroić. Gotowe! Smacznego!

 


Wiosenne kolorowe ciasteczka

 Wielkanocne wypieki część 2

 Wielkanocne wypieki część 2

Składniki
- 1 jajko

- 10 dag margaryny

- 3 łyżki cukru pudru

- 1 szklanka mąki tortowej

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

- 200 g cukierków z orzeszkami w czekoladzie

- 10 dag czekolady mlecznej

 

Sposób przygotowania przepisu:

1. Najpierw margarynę, mąkę, cukier waniliowy,cukier puder i proszek do pieczenia dajemy do miski.
2. Następnie margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.
3. Dodajemy do tego jajko i zagniatamy ciasto.
4. Ciasto wkładamy na 10 minut do lodówki. W między czasie cukierki kruszymy. Możemy zrobić to za pomocą wałka. Niewielką część odkładamy do dekoracji.
5. Do ciasta wgniatamy pokruszone cukierki. W dłoni robimy kuleczki i rozpłaszczamy je.
6. Ciastka układamy na blaszce i pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach.
7. Ciastka wyjmujemy i odstawiamy je do wystygnięcia.
8. Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
9. Zimne ciastka zanurzamy do połowy w czekoladzie i posypujemy resztą pokruszonych cukierków. Odstawiamy do zastygnięcia.
10. Gotowe! Smacznego!


Cytrynowa babka ucierana

 Wielkanocne wypieki część 2

 Wielkanocne wypieki część 2

Składniki
- 25 dag margaryny

- 1 szklanka cukru

- 1 szklanka mąki tortowej

- 1 szklanka mąki ziemniaczanej

- 4 jajka

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 cukier waniliowy

- 2,5 łyżki soku z cytryny

- barwniki spożywcze: niebieski, żółty, różowy

lukier:

- 1 białko

- około 1 szklanka cukru pudru

- barwniki spożywcze: żółty, niebieski, różowy

dodatkowo:

- cukrowa posypka w kształcie gwiazdek

Sposób przygotowania przepisu:
1. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystość.
2. Wbijamy po jednym jajku przy tym ucierając. Dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilę ucieramy.
3. Dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Ucieramy.
4. Ciasto dzielimy na trzy części. Do każdej dodajemy barwnik spożywczy.
5. Formę na babkę smarujemy cieniutko margaryną i posypujemy bułką tartą. Nakładamy ciasto warstwami. Najpierw dajemy ciasto różowe, później niebieskie i na koniec żółte.
6. Pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach.
7. Lekko przestudzoną, ale ciepłą wyjmujemy z formy.
8. Przygotowujemy lukier. Białko ucieramy z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy stopniowo). Lukier nie może być ani za gęsty ani za rzadki.
9. Lukier dzielimy na trzy części. Do jednej dajemy żółty barwnik, drugiej niebieski i do trzeciej żółty.
10. Zimną babkę dekorujemy lukrem. Dekorujemy jeszcze cukrowymi gwiazdkami. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak