Autorem tej książki pt. „Odchudzająca książka kucharska wg diety strukturalnej” jest Marek Bardadyn, a wydawcą wydawnictwo Rebis. Książka nie tylko daje cenne porady jak żyć i jeść by uzyskać wymarzoną figurę. Już we wstępie dowiadujemy się, że ograniczenie jedzenia nic nie daje. Wtedy spada tempo przemiany materii, co prowadzi do tzw. efektu jo-jo. Cała książka jest złożona tak, by uświadomić nam jak jeść, by potrawy były mało kaloryczne, za to bardzo odżywcze. Po kolei poznajemy różne koktajle, zupy, sałatki, dania główne i desery dla osób dbających o linię. Na każdej stronie znajduje się przepis oraz opis jego dobroczynnego działania na nasze ciało. Oczywiście przepisom towarzyszą piękne zdjęcia. Już przy pierwszym spotkaniu z książką, przy tak zwanym kartkowaniu, zaznaczyłam jakie przepisy mi odpowiadają. Muszę przyznać, że jest tego sporo, bo nie są skomplikowane, za to bardzo apetyczne. Autor przeprowadza nas przez ponad 200 stron pysznego jedzenia i potraw, które pozwolą na uzyskanie szczupłej sylwetki. Po przeczytaniu książki nie tylko poznałam świetne przepisy, ale też dowiedziałam się jak jeść by mimo upływu lat wyglądać młodo i szczupło. Pan Bardadyn wydał wiele tego typu książek i powiem szczerze, że chętnie sięgnę po jego inne publikacje. Polecam nie tylko osobom dbającym o linię!
Na podstawie ksiażki przygotowałam pomidory faszerowane kaszką kuskus:
przepis na 4 porcje:
4 pomidory
100g kaszy kuskus
1 marchewka
1 szklanka wody
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta mąki
1 łyzeczka masła
1 szklanka bulionu
1 cebula
sól, pieprz, curry
Marchewkę, cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oliwie, dodać wodę, curry i zagotować. Dodac kus kus i wymieszać. Odstawic z ognia. Pomidory umyć, odciać górę i wydrążyć. Napełnić farszem, włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać bulionem. Zapiekać 15 minut w 170 stopniach. Podawać!