Przygotowuję ją dzien wcześniej i starcza mi na kilka dni.
Składniki:
2 łyżki oleju roślinnego
125ml syrop klonowy
2 łyżki miodu
1 łyżeczka esencji z wanilii
300g płatkow owsianych
50g nasiona słonecznika
4 łyżki sezamu
50g pestek dyni
100g płatków migdałowych
100g suszonych żurawin, rodzynek
50g wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Wymieszaj w dużej misce olej, syrop klonowy, miod, esencję z wanilii. Następnie wrzuc do miski pozostałe składniki oprócz suszonych żurawin, rodzynek i wiórek kokosowych. Dobrze wymieszaj, aby lepki sos obkleił płatki owsiane. Rozłóż płatki na papierze do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 150C (130C z termoobiegiem) piekarnika na 15 minut. Dodaj wiórki oraz suszone owoce i dokładnie wymieszaj. Piecz przez kolejne 10-15 minut. Odstaw do ostudzenia. Podawaj z mlekiem lub jogurtem.
Tak przygotowaną granolę można trzymac do miesiąca czasu.
Granola z mlekiem lub granola z jogurtem i owocami ....