Śledź – świąteczna konkurencja dla karpia

19.12.2016
Śledź – świąteczna konkurencja dla karpia

Wigilia to niezwykły i magiczny początek Świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjnie w tym dniu nie jadamy mięsa, dlatego warto skoncentrować się na rybach i przyrządzić je w pyszny sposób.

Jedną z najchętniej przygotowywanych na Wigilię ryb jest śledź, lubiany szczególnie przez tych, którzy nie przepadają za karpiem albo szukają dla niego alternatywy. Oczywiście można kupić gotowe śledzie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je przyrządzić na własną rękę. Należy tylko pamiętać o kilku ważnych etapach i poświęcić im trochę czasu - efekty okazują się często naprawdę znakomite!

 

 

Przed przyrządzaniem polecam moczenie śledzi, wszystko po to, aby nie miały nieprzyjemnego rybnego zapachu i nie były przesadnie słone. Na ogół do moczenia używa się po prostu wody. Ryby wkładamy do niej w całości albo w płatach. W tym drugim przypadku czas moczenia jest zdecydowanie krótszy. Generalna zasada jest taka, że im dłużej śledzie pozostaną w wodzie, tym będą delikatniejsze. Jeśli komuś szczególnie zależy na ich łagodnym smaku, może zalać je też na jakiś czas mlekiem. Używa się również wody gazowanej (z dodatkiem octu winnego lub soku z cytryny). 

 

Śledzie można marynować, smażyć i piec. Wiele zależy też od dodatków i przypraw. Wyśmienitym świątecznym daniem jest marynowany śledź w przyprawach korzennych. Śledzie solone po wymoczeniu kroimy na dowolnej wielkości kawałki, żeby później zalać je olejem. Kluczowe jest odpowiednie dobranie przypraw, tak żeby śledzie w zalewie nabrały właściwego, korzennego aromatu. Polecam dodanie pieprzu ziołowego, cynamonu, chili pieprzu cayenne i ziela angielskiego mielonego. Olej z przyprawami można podgrzać, aby nabrał mocniejszego aromatu. Przed zalaniem śledzi układamy je w słoiku warstwami, dodając goździki, liście laurowymi, ziele angielskie i pokrojoną w paski cebulę (warto ją wcześniej posypać solą i cukrem oraz skropić octem winnym, wymieszać i zostawić na 15 minut). Dokładnie zamknięty słoik zostawiamy w lodówce na 2-3 doby, żeby śledzie zyskały wyjątkowy, korzenny smak. To danie to obowiązkowy element świątecznych posiłków!

 


Śledzie po kaszubsku to również znakomity pomysł na bożonarodzeniowe danie. Ich przygotowanie pod pewnymi względami jest zbliżone do śledzi korzennych.  Najważniejsze jest przyrządzenie sosu, który dodamy do kawałków ryby. Należy zeszklić na patelni pokrojoną cebulkę, dodać do niej cukier, a następnie ocet, liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Wszystko powinno się dobrze wymieszać - warto dusić składniki kilka minut. Marynatę należy zostawić do wystudzenia (po jakimś czasie można dodać kilka ziaren gorczycy). Śledzie kroimy i przekładamy w słoiku sosem albo zawijamy i przekłuwamy wykałaczką. Następnie czekamy, aż nabiorą aromatu marynaty i można rozkoszować się ich wyjątkowym smakiem!

 

Ze śledzi przygotowuje się również sałatkę. Możliwości jest bardzo dużo, a do najpopularniejszych należy sałatka z jabłkiem. Do pokrojonych śledzi dodaje się jabłka starte na tarce z dużymi oczkami, a następnie całość miesza się z drobno pokrojoną cebulką, jogurtem i majonezem. Całość przyprawiamy pieprzem do smaku. Ciekawym pomysłem jest również sałatka z selerem naciowym, fasolką szparagową, pomidorami, jabłkiem i cebulą. Odpowiednio przygotowane warzywa i jabłka kroimy i przyprawiamy majerankiem, tymiankiem i pieprzem kolorowym, a następnie mieszamy z sosem składającym się ze śmietany, chrzanu tartego i soku z cytryny. Na koniec sałatkę solimy, a pokrojone śledzie układamy obok niej na talerzu. Całość warto skropić oliwą z oliwek.

 

Tym, którzy nie przepadają za smakiem wigilijnego karpia, polecam śledzia smażonego. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Ryby trzeba dokładnie wyczyścić, umyć i wysuszyć. Do każdego śledzia warto włożyć natkę pietruszki i posypać solą morską, pieprzem czarnym oraz skropić cytryną. Potem zostawiamy je na godzinę w lodówce. Po godzinie śledzie obtaczamy w mące pszennej, a następnie smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony.


Jak widać, śledzie można przygotować na naprawdę wiele sposobów. Kojarzą nam się z postnymi potrawami, ale nie oznacza to, że nie mogą być prawdziwym rarytasem. Odpowiednio dobrane dodatki i przyprawy sprawią, że będziemy mogli cieszyć się śledziami w naszej ulubionej odsłonie.

Polecam!

   

Śledzie z suszonymi śliwkami

Wiejskie śledzie z koperkiem

 

Śledź z żurawiną

 

       

Śledzie w pomidorach

 

Śledzie w śmietanie

 

Śledzie po kaszubsku

 

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

24.12.2016 19:43
Dobry przepis na pewno go wypróbuje i umieszcze u siebie na ugotujesz.com.pl

Isana

20.12.2016 22:43
Dla mnie śledż pod żadną postacią nigdy nie dosięgnie "pięt" Karpia. Co nie oznacza , że nie lubię śledzi - przeciwnie bardzo lubię a szczególnie smażone w cieście naleśnikowym.Ale na rosół nadaje się tylko Karp bo ma swoisty smak i zapach.Mniam....
prymat