Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

WIEJSKIE ŚLEDZIE Z KOPERKIEM.

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety solone matias 1 kg
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziarenka pieprzu 4
ziarenka ziela angielskiego 4
posiekane pęczki koperku 3
pieprz mielony 1 łyżeczka
ocet 6 łyżek
sok z cytryny
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: WIEJSKIE ŚLEDZIE Z KOPERKIEM.

na słoik 1 litr lub 2 po 500 ml

Filety z matiasa moczę przez noc w zimnej wodzie, aby pozbyć
się zbyt słonego smaku. Aby przyspieszyć czas moczenia, można
zmieniać wodę co jakiś czas.

Następnie śledzie wyjmuję z wody, osączam, osuszam. Można pokroić,
ale ja zostawiam całe filety. Podwójne dzielę na pojedyncze, chyba, że
są zbyt długie, wtedy kroję na pół.
Tak przygotowane ryby skrapiam odrobiną octu i sokiem z cytryny.

Cebulę kroję w plasterki, rozdzielam, by powstały paseczki.
Układam w słoiku kawałki śledzi na przemian z cebulką. Do słoików
dodaję po jednym listku laurowym, po 2 ziarenka ziela angielskiego
i pieprzu. Posypuję delikatnie pieprzem mielonym, wsypuję koperek.
Wlewam do każdego słoika po 3 łyżki octu, po czym uzupełniam
olejem rzepakowym tak, by wszystkie składniki były zakryte (dzięki
temu unikniemy zepsucia). Słoiki zakręcamy.

Wstawiam śledzie do lodówki na minimum 2 doby, aby wszystkie
smaki i aromatu się ze sobą pięknie połączyły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 24.07.2013 12:23
ale bym zjadł do bułki ze 3 porcje tych śledzi
halina17 24.07.2013 10:22
Lubię śledzie.
aisza1 24.07.2013 09:19
bardzo lubię śledzie
kasiaw 24.07.2013 08:42
ciekawy pomysł na podanie śledzi
2milutka 24.07.2013 08:31
ładnie wyglądają
Magula 24.07.2013 07:28
fajne śledziki
Marta1986 24.07.2013 06:46
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak