Kuchnia Polska - różnorodność smaków znana na całym świecie

10.01.2022

Kuchnia, to nieodłączny element każdej kultury. I mimo, że Polacy zachwycają się smakami świata, coraz częściej wracamy do korzeni kuchni polskiej, która ma swoją bogatą historię oraz mnóstwo unikalnych smaków. Jest ona połączeniem lokalnych tradycji oraz wpływów kulinarnych wielu narodowości zamieszkujących nasz kraj. Za co lubimy lokalne potrawy? Co je wyróżnia?

 

Tradycyjna kuchnia polska
Pyszne pierogi, zasmażana kapusta, kotlet schabowy oraz porcja sernika po obiedzie... Prawda, że to kuszące propozycje? Kuchnia polska i jej lokalnie znane receptury, zawierają o wiele więcej apetycznych dań charakteryzujących się różnorodnością i są znane na całym świecie. W szczególności zachwyt wzbudzają pierogi, które tak naprawdę stanowią wizytówkę naszego kraju. Pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z serem, mięsem, truskawkami - wszystkie smakują doskonale, a ich bogactwo smaków zaspokoi gusta nawet najwybredniejszych smakoszy.

 

Polskie dania regionalne
Każdy region Polski ma swoje lokalne, popularne przysmaki. Tak jak na Podlasiu króluje babka i kiszka ziemniaczana, tak w innych regionach są to zachwycające smakiem, przeróżne potrawy. Kuchnia podkarpacka znana jest z proziaków, czyli placków mącznych na sodzie. Kuchnia śląska z klusek z dziurką, rolady wołowej i modrej kapusty. W Wielkopolsce królują "pyry z gzikiem", czyli ziemniaki z białym twarogiem, śmietaną, cebulką oraz szczypiorkiem. Na Mazowszu można spotkać potrawy ze wszystkich regionów kraju. Zjemy tam zarówno doskonały rosół, jak żur, czy galaretkę z mięsa lub ryb, niezwykle popularną na Kaszubach.

 

Przepisy naszych babć
Kto z nas nie posiada miłych wspomnień z pysznym jedzeniem u babci? U niej najlepiej smakowała nawet  zupa ziemniaczana oraz zwykłe  kluski leniwe posypane cukrem i bułką tartą. A  gołąbki to już raj dla podniebienia! Dlatego kiedy trafimy na przepiśnik babci staramy się odtworzyć smaki dzieciństwa.

 

Produkty lokalne
Kuchnia polska, jak każda inna potrzebuje dobrej jakości, świeżych produktów. Kupując u lokalnego rolnika otrzymujemy owoce i warzywa bez pestycydów, mięso i wędliny bez polepszaczy, chleb na zakwasie oraz wszelkie wyprodukowane lokalnie wyroby, które posiadają czystą etykietę.

Zwróćmy też uwagę na różnicę między produkcją masową i wytwórstwem rzemieślniczym. Nieświadomy konsument chętnie sięga w sklepach po produkty oznaczone jako lokalne, często nawet bez dokładnego czytania etykiety. Niestety wiele składów takich produktów bardzo rozczarowuje. Warto wiedzieć, że żywność, którą sprzedaje lokalny rolnik na bazarkach i w mniejszych sklepach, nie musi posiadać certyfikatu. Wciąż może być  wytwarzana zgodnie z poszanowaniem natury, tradycji i posiadać odpowiedni skład.

Certyfikat ekologiczny daje nam jedynie zapewnienie, że skład i produkcja żywności odbyła się pod nadzorem ekspertów. Inaczej trudno byłoby nam to zweryfikować. Kupowanie towarów, które oferuje lokalny rolnik bez certyfikatu jest całkowicie bezpieczne, kluczem jest jednak wybranie zaufanego sprzedawcy.

 

Czy kuchnia polska jest zdrowa?
Nie ukrywajmy, nasza rodowita kuchnia często obfituje w potrawy ciężkostrawne, tłuste i pełne węglowodanów. A to dlatego, że dawniej pracowało się ciężko fizycznie na roli, a świeże warzywa były serwowane sporadycznie. Kto dziś wyobraża sobie obiad bez surówki? Nie musimy rezygnować ze swoich ulubionych smaków, lecz jedynie lekko zmodyfikować dobrze znane nam receptury. Nie ma nic lepszego od polskiego bigosu, ale jeśli chcemy przygotować go w wersji wegetariańskiej polecamy bigos np.  z boczniaków.

 

Przepis na placki ziemniaczane pieczone
Chyba każdy uwielbia placki ziemniaczane. Jedni zajadają się nimi z cukrem, inni ze śmietaną, gulaszem lub w wersji solo. Zazwyczaj je smażymy. My chcielibyśmy Was zachęcić do eksperymentów kulinarnych i przedstawić przepis na placki ziemniaczane pieczone. Sprawdź jakie to proste!

Składniki na 15 sztuk:

   5 ziemniaków

   1 jajko

   1 cebula

   1 ząbek czosnku

   1 łyżka mąki pszennej

   1 łyżka majeranku Prymat

    sólpieprz


Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajko, mąkę oraz posiekaną cebulę z czosnkiem. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Porcje ciasta umieszczać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 stopniach.

 

placki

 

Autorką tekstu oraz przepisu jest Diana Rusiłowicz.

 

Udostepnij:

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AlicjaO 2 tygodnie temu
Dokładnie, nie ma to jak nasze polskie dania. Ja je właśnie staram się przerabiać na troszkę zdrowsze wersje. Dziękuję za artykuł.
Doradca Smaku 2 tygodnie temu
ALICJAO cieszę się, że Ci się podobał artykuł! :)
Diana Rusiłowicz 2 tygodnie temu
:)
prymat