Pyry z gzikiem tradycyjne Wielkopolskie jadło

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Gziki:

  • twaróg

    250 gramów
  • śmietana 18%

    200 gramów
  • mleko

    50 mililitrów
  • cebula biała

    1 mała sztuka
  • szczypiorek

    mały pęczek
  • pietruszka zielona

    mały pęczek
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 duża szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta

Dodatkowo:

  • ziemniaki gotowane w mundurkach

    3-4 sztuki
  • masło 82%

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pyry z gzikiem tradycyjne Wielkopolskie jadło foto

Ziemniaki szorujemy i dokładnie myjemy. Wkładamy do garnka z wodą i gotujemy w mundurkach do miękkości.

Krok 2 - Pyry z gzikiem tradycyjne Wielkopolskie jadło foto
Do miski wkładamy kostkę twarogu, wlewamy śmietanę i mleko.
Krok 3 - Pyry z gzikiem tradycyjne Wielkopolskie jadło foto

Następnie siekamy cebulę, szczypiorek lub gdy nie mamy szczypiorku to pietruszkę. Przekładamy do twarogu i doprawiamy do smaku.

Krok 4 - Pyry z gzikiem tradycyjne Wielkopolskie jadło foto
Wszystkie składniki dobrze mieszamy.
Krok 5 - Pyry z gzikiem tradycyjne Wielkopolskie jadło foto
Odstawiamy na pół godziny przed podaniem.
Krok 6 - Pyry z gzikiem tradycyjne Wielkopolskie jadło foto

Podajemy z ziemniakami obranymi lub w mundurkach. Na górze ziemniaka kładziemy łyżeczkę masła. Dobrze jest też naciąć u góry ziemniaka, aby masło wpłynęło do środka.

Marta Ryżek-Kalkowska
Tradycyjne danie regionalne w Wielkopolsce pyry z gzikiem. Będąc w Poznaniu koniecznie trzeba zasmakować tej potrawy. Prosta, ale jaka smaczna.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 10.11.2014 13:16
to prawda-moje również :)
Bernadeta1 09.11.2014 17:45
smaki mojego dzieciństwa, pycha
Marta Ryżek-Kalkowska 08.11.2014 15:28
Bardzo dziękuję :)
migotka28 07.11.2014 23:17
ale pięknie podane
R'n'G Kitchen 07.11.2014 20:18
Bardzo lubię :D
Kluska_87 07.11.2014 17:45
poznańskie smakołyki
Marta Ryżek-Kalkowska 07.11.2014 16:43
Dziękuję :) U nas w Poznaniu to tradycyjne danie postne :)
Agata3 07.11.2014 15:06
danie dzieciństwa, pycha :)
Konczi 07.11.2014 14:37
uwielbiam gzika :D
Christopher 07.11.2014 14:25
Lubię takie pyry.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat