Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyry z gzikiem tradycyjne Wielkopolskie jadło

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pyry z gzikiem to tradycyjne danie, które wywodzi się z Wielkopolski. Pyszne ziemniaki w towarzystwie kremowego gzika sprawdzą się zarówno na obiad, jak i kolację. Spróbujcie!

Składniki:

Gziki:

twaróg 250 gramów
śmietana 18% 200 gramów
mleko 50 mililitrów
cebula biała 1 mała sztuka
szczypiorek mały pęczek
pietruszka zielona mały pęczek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 duża szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Dodatkowo:

ziemniaki gotowane w mundurkach 3-4 sztuki
masło 82% 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pyry z gzikiem tradycyjne Wielkopolskie jadło

  • regionalna potrawa z Wielkopolski
  • prosty przepis krok po kroku 
  • pomysł na tani obiad bez mięsa

Pyry z gzikiem, czyli twarogiem ze śmietaną, mlekiem, cebulą i szczypiorkiem, to tradycyjne danie pochodzące z Wielkopolski. Pyry, czyli po poznańsku ziemniaki, doskonale smakują z aromatycznym twarożkiem! Przepis jest wyjątkowo prosty, a efekt końcowy bardzo smaczny!

Kroki postępowania

1

Ziemniaki szorujemy i dokładnie myjemy. Wkładamy do garnka z wodą i gotujemy w mundurkach do miękkości.

Krok 1 - Pyry z gzikiem tradycyjne Wielkopolskie jadło foto
2
Do miski wkładamy kostkę twarogu, wlewamy śmietanę i mleko.
Krok 2 - Pyry z gzikiem tradycyjne Wielkopolskie jadło foto
3

Następnie siekamy cebulę, szczypiorek lub gdy nie mamy szczypiorku to pietruszkę. Przekładamy do twarogu i doprawiamy do smaku.

Krok 3 - Pyry z gzikiem tradycyjne Wielkopolskie jadło foto
4
Wszystkie składniki dobrze mieszamy.
Krok 4 - Pyry z gzikiem tradycyjne Wielkopolskie jadło foto
5
Odstawiamy na pół godziny przed podaniem.
Krok 5 - Pyry z gzikiem tradycyjne Wielkopolskie jadło foto
6

Podajemy z ziemniakami obranymi lub w mundurkach. Na górze ziemniaka kładziemy łyżeczkę masła. Dobrze jest też naciąć u góry ziemniaka, aby masło wpłynęło do środka.

Krok 6 - Pyry z gzikiem tradycyjne Wielkopolskie jadło foto

Gzik z ziemniakami, robi furorę nie tylko w Poznaniu. Można go przyrządzić wszędzie i zawsze będzie smakował wyśmienicie! Jeśli lubicie mniej kaloryczne potrawy, możecie wymienić śmietanę na jogurt naturalny. Ja czasami dodaję do gzika również świeżą rzodkiewkę, czosnek i koperek. SMACZNEGO!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 10.11.2014 13:16
to prawda-moje również :)
Bernadeta1 09.11.2014 17:45
smaki mojego dzieciństwa, pycha
Marta Ryżek-Kalkowska 08.11.2014 15:28
Bardzo dziękuję :)
migotka28 07.11.2014 23:17
ale pięknie podane
R'n'G Kitchen 07.11.2014 20:18
Bardzo lubię :D
Kluska_87 07.11.2014 17:45
poznańskie smakołyki
Marta Ryżek-Kalkowska 07.11.2014 16:43
Dziękuję :) U nas w Poznaniu to tradycyjne danie postne :)
Agata3 07.11.2014 15:06
danie dzieciństwa, pycha :)
Konczi 07.11.2014 14:37
uwielbiam gzika :D
Christopher 07.11.2014 14:25
Lubię takie pyry.
DorotaZ 07.11.2014 13:55
Prosta i smaczna a do tego jak pięknie podana:)
Grazyna0211 07.11.2014 13:51
proste i smaczne danie regionalne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak