Przepis i sposób przygotowania na: Pyry z gzikiem tradycyjne Wielkopolskie jadło
- regionalna potrawa z Wielkopolski
- prosty przepis krok po kroku
- pomysł na tani obiad bez mięsa
Pyry z gzikiem, czyli twarogiem ze śmietaną, mlekiem, cebulą i szczypiorkiem, to tradycyjne danie pochodzące z Wielkopolski. Pyry, czyli po poznańsku ziemniaki, doskonale smakują z aromatycznym twarożkiem! Przepis jest wyjątkowo prosty, a efekt końcowy bardzo smaczny!
Kroki postępowania
Ziemniaki szorujemy i dokładnie myjemy. Wkładamy do garnka z wodą i gotujemy w mundurkach do miękkości.
Następnie siekamy cebulę, szczypiorek lub gdy nie mamy szczypiorku to pietruszkę. Przekładamy do twarogu i doprawiamy do smaku.
Podajemy z ziemniakami obranymi lub w mundurkach. Na górze ziemniaka kładziemy łyżeczkę masła. Dobrze jest też naciąć u góry ziemniaka, aby masło wpłynęło do środka.