Pierogi to danie, które zna po prostu każdy. Często zalicza się je do najbardziej charakterystycznych elementów polskiej kuchni. Sposobów na zrobienie pierogów znajdziemy naprawdę dużo. Kluczowe jest oczywiście nadzienie. Choć dzisiaj można spotkać się z naprawdę wymyślnymi farszami, to jednak wszyscy znamy przede wszystkim pierogi ruskie, z mięsem, z serem, a także z kapustą i grzybami. Te ostatnie to jedna z najpopularniejszych potraw wigilijnych.
Warto jednak pamiętać, że ważne jest też ciasto – dobrze sklejone, tak aby nadzienie nie wypadało z pierogów, i jednocześnie nie za grube. Wszystko polega na dopasowaniu odpowiednich proporcji. Przepisów jest bez liku. Składniki obowiązkowe to mąka i woda, do fakultatywnych należą olej, jajko, masło i sól. Trudno jest wskazać jeden idealny przepis, należy po prostu szukać tych sprawdzonych i uczyć się na własnych błędach.
|
Skoro wspominałem grzybach w pierogach, nie sposób pominąć kolejne nieodzowne danie naszych stołów wigilijnych. Mowa o barszczu z uszkami. Jak nietrudno się domyślić, nazwa pochodzi stąd, że te małe pierożki kształtem przypominają uszy. Często słyszy się, że z uszkami jest dużo zachodu i lepiej je po prostu kupić. Zrobienie ich w domu nie jest jednak bynajmniej niemożliwe, finezyjny kształt osiągamy w sposób łudząco przypominający lepienie pierogów. Farsz może być różnoraki, ale do wigilijnego barszczu najczęściej podaje się uszka z grzybami. W cieście do ich lepienia można wyciąć zarówno kółka, jak i i kwadraty.
Chyba najpopularniejszy rodzaj pierogów to pierogi ruskie. Ich nazwa nie pochodzi – jak mogłoby się zdawać – od Rosji, ale od Rusi Czerwonej, czyli Galicji Wschodniej. Farsz składa się z ziemniaków, twarogu, podsmażonej cebulki oraz przypraw, głównie pieprzu i soli. Można je podawać ze skwarkami, cebulką, a także śmietaną. Bardzo dobrze pasują do kefiru. To świetny pomysł na postny posiłek. Prosty i smaczny! Choć zazwyczaj takiego nadzienia używa się do pierogów, stosunkowo popularne są również naleśniki ruskie. Pierogi ruskie to typowe danie w barach mlecznych, ale te z baru to jedno, a te domowe to drugie – nic ich nie zastąpi! Dlatego zachęcam do przygotowywania ich na własną rękę.
|
Zwolennicy mięsnych potraw doceniają z pewnością pierogi z mięsem. Ich przygotowanie nie jest bardzo skomplikowane, składa się jednak z paru kroków. Po pierwsze mięso trzeba ugotować, po drugie – zmielić, a po trzecie – dobrze przyprawić. Do gotującego mięsa warto dodać liść laurowy i ziele angielskie, do już zmielonego z kolei – sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy i tymianek. Żeby urozmaicić nadzienie można z mięsem ugotować marchewkę i również ją zmielić albo dodać podsmażoną cebulkę. Dzięki temu mięso nie powinno być suche.
|
Najczęściej robi się pierogi z truskawkami albo jagodami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby używać innych owoców – jabłek, brzoskwiń, wiśni, gruszek czy śliwek. Tak samo jak pierogi z serem warto je posypać cukrem i dodać do nich roztopione masło lub kwaśną śmietanę. Pierogi to z pewnością nie jest danie na pięć minut. Niewątpliwie wymaga cierpliwości i spokoju. Choć łatwiej je kupić, to jednak warto chyba spróbować własnych sił i ulepić pierogi w domu. Takie zawsze smakują lepiej. Warto o ich przygotowanie pokusić się kilka tygodniu przed świętami i jeśli już znajdziemy dłuższą chwilę, zrobić w większej ilości i na zapas. W dzień Wigilii wrzucić jedynie na osolony wrzątek, z łyżką oleju, aby w trakcie gotowania się nie posklejały.
Pierogi z kapustą i grzybami i uszka to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia. Dobrze zadbać o to, żeby smakowały naprawdę wyjątkowo i świątecznie! Dobre ciasto i dobry farsz – to najważniejsze!
Polecam!
Pierogi ruskie |
Pierogi z ziemniakami i soczewicą |
|
Pierogi z fasolą i boczkiem |
Pierogi z borówkami |
|
Pierogi z makiem |
|
Pierogi z mięsem i kaszą |
Pierogi ze śliwką i orzechami |
|
Pierogi z kapustą i grzybami |
|
Pierogi z jabłkami |