Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

5.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 35 dag
jajko 1 szt
woda 1/2 szklanki
sól szczypta

nadzienie

ziemniaki ugotowane 80 dag
biały ser twarogowy 20 dag
cebula 1 szt
masło 3 dag
sól szczypta
pieprz czarny mielony prymat szczypta

do polania pierogów

cebulka usmażona na maśle lub na słoninie do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Przygotować nadzienie cebulę obrać, pokroić i zrumienić na maśle. Kartofle z serem zemleć w maszynce, dodać cebulę, sól i pieprz. Utrzeć na gładką masę.
Przygotować ciasto: do przesianej mąki wbić jajko, posolić i zarobić nożem, wlewając stopniowo wodę. Ciasto dokładnie wygnieść, podzielić na 4 części i każdą cienko rozwałkować. Wykrawać foremką krążki, na które nakładać łyżeczką farsz. Dokładnie sklejać brzegi. Gotować w dużej ilości posolonego wrzątku, 3-5 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i zaraz polewać tłuszczem, żeby się nie pozlepiały.
Do ruskich pierogów można podać w sosjerce gęstą śmietanę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 28.09.2023 11:58
Przepisy pyszne.Polecam zupę pieczkowa i pierogi ruskie.Smacznego.
Doradca Smaku 29.09.2023 10:36
Taki zestaw obiadowy jest rewelacyjny! :)
Internetowa Kuchnia 22.07.2016 14:33
zawsze na czasie! ;)
halina17 19.07.2016 22:31
Uwielbiam pierogi ruskie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak