Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami.*.

5.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
korzeń chrzanu 1 sztuka
maliny mrożone 200 gramów
antrykot wołowy 200 gramów
buraki 1,5 kilograma
suszone jabłka garść
wędzone śliwki garść
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 5 liści
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny Prymat w młynku 1/2 łyżeczki
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny barszcz czerwony z uszkami.*.

Kroki postępowania

1
Buraki umyć, każdy zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 1 godzinę do momentu, aż będą miękkie.
Krok 1 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami.*. foto
2
Następnie nastawić wywar. Do garnka włożyć umyte mięso, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i pokrojone na kawałki warzywa. Zagotować, zdjąć szumowiny i zmniejszyć ogień.
Krok 2 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami.*. foto
3
Następnie wyjąć warzywa i dodać wystudzone, pokrojone na plastry upieczone buraki. Zagotować na wolnym ogniu (jeśli kolor będzie mało intensywny, można dodać koncentrat buraczany).
Krok 3 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami.*. foto
4
Do gotującej się zupy dodać kilka suszonych plastrów jabłek i wędzonych śliwek, malin oraz majeranek. Zagotować do momentu wrzenia i wyłączyć . Do smaku dodać sól i opcjonalnie cukier. Barszczyk podawać z uszkami.
Krok 4 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami.*. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 15.01.2019 00:16
U mnie na wigilię jest barszcz postny, nie gotuję na wołowinie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak