Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z ziemniakami, soczewicą zieloną i twarogiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 3/4 szkl
gorąca woda 3/4 szkl
jajko
olej 2 łyżki
sól szczypta
ziemniaki obrane 800 g
twaróg 200 g
lubczyk świeży pęczek
cebula 180 g
soczewica zielona 80 g
Kucharek przyprawa uniwersalna 2 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ziemniakami, soczewicą zieloną i twarogiem

Z podanych składników wychodzi około 60 sztuk

FARSZ: Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu (tak by była miękka), osączamy na sicie. Twaróg rozgniatamy widelcem, lubczyk kroimy na mniejsze kawałki. Ugotowane ziemniaki ubijamy, dodajemy soczewicę, ponownie ubijamy, następnie dodajemy twaróg, cebulę przyprawy i wszystko razem mieszamy. Dodajemy usmażoną cebulkę, lubczyk, przyprawy i dokładnie mieszamy.
CIASTO: Z podanych składników (pierwsze 5 pozycji na liście) wyrabiamy ciasto. Dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie około 8-10 minut od wypłynięcia.
Podajemy polane np. roztopionym masełkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 05.03.2014 15:33
apetyczne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak