Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z ciasta mascarpone i borówkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki na ciasto

serek mascarpone 125 gram
mąka pszenna 3 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 1 sztuka
woda ciepła 3/4 szklanki lub 1 szkalnka
olej 2 łyżki
sól 1 szczypta

dodatkowo

borówka amerykańska 250 gram
cukier 100 gram
olej 3 łyżki do gotującej wody
jogurt owocowy 1 opakowanie

Porada

Ciasto można użyć z różnym nadzieniem. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ciasta mascarpone i borówkami

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i opcjonalnie dolewamy ciepłe mleko. Jak już wszystko się połączy powinno powstać jednolite i gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i nie odchodzi od dłoni dosyp odrobinę mąki, a jeśli jest zbyt twarde dodaj jeszcze opcjonalne mleka.
Krok 1 - Pierogi z ciasta mascarpone i borówkami foto
2
Ciasto na pierogi rozwałkuj na grubość 3mm podsypując mąką pszenną, aby ciasto nam nie przywierało do stołu i wałka.
Krok 2 - Pierogi z ciasta mascarpone i borówkami foto
3
Na rozwałkowanym cieście wykrawamy kółka.
Krok 3 - Pierogi z ciasta mascarpone i borówkami foto
4
Na każde wycięte kółko z ciastem nakładamy borówki i pół łyżeczki cukru.
Krok 4 - Pierogi z ciasta mascarpone i borówkami foto
5
Za pomocą specjalnego urządzenia zlepiamy pierogi. Można również ręcznie dowolnym stylem.
Krok 5 - Pierogi z ciasta mascarpone i borówkami foto
6
Pierogi wrzucamy do gotującej wody z 2 łyżkami oleju. Gotujemy 3-4 minutki od wypłynięcia. Po ugotowaniu odcedzamy pierogi. Podajemy z cukrem i polane jogurtem.
Krok 6 - Pierogi z ciasta mascarpone i borówkami foto
7
Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Powinno odchodzić od dłoni.
Krok 7 - Pierogi z ciasta mascarpone i borówkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 01.10.2015 11:59
ekstra farsz
Marta Ryżek-Kalkowska 21.07.2015 14:32
Bardzo dziękuję.
Konczi 21.07.2015 09:09
super pierożki :)
Wiesława1 21.07.2015 08:17
takich jeszcze nie jadłam
Poison1988 21.07.2015 08:11
takich pierożków jeszcze nie jadłam ale chętnie spróbuję :) pychotka!
Marta Ryżek-Kalkowska 20.07.2015 23:21
zjedzone wszystkie - nic nie zostało :)
Iwusia 20.07.2015 23:07
coś wspaniałego - zjadłbym chyba wszystkie
Wiktoria29 20.07.2015 18:21
świetne pierożki
Marta Ryżek-Kalkowska 20.07.2015 18:19
Dziękuje dziewczyny. Pierogi są bardzo delikatne z dodatkiem mascarpone. Kiedyś znajoma dodała do klusek, kopytek i również twierdziła,że są o niebo lepsze z serkiem mascarpone.
mirosława4 20.07.2015 18:06
jestem ciekawa jak smakuje ciasto nigdy nie wpadłabym na taki pomysł aby dodać serek mascarpone , bo pierogi wyglądają apetycznie :)
agaK. 20.07.2015 17:34
Fajne, na pewno delikatne i pyszne.
Ania96 20.07.2015 17:34
wyglądają pięknie
Marta Ryżek-Kalkowska 20.07.2015 17:03
Bardzo dziękuję :)
cukiereczek 20.07.2015 17:03
wspaniałe pierogi
Skotka 20.07.2015 16:49
Bardzo ciekawe ciasto:)
RenataZ-et 20.07.2015 16:25
wyglądają bardzo apetycznie
Marta Ryżek-Kalkowska 20.07.2015 16:05
Wspaniałe, lekkie i aksamitne ciasto na pierogi z dodatkiem serka mascarpone.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak