Przepis i sposób przygotowania na: krokiety z serem i pieczarkami
300 g mąki
4 jajka
450 ml mleka
szczypta soli
3 łyżki roztopionego masła lub oleju
olej roślinny do smażenia
500g pieczarek
100g żółtego sera
1 cebula
2 jajka
bułka tarta do panierki
czerwony barszcz do podania
Wykonanie:
Naleśniki: Składniki ciasta zmiksować robotem kuchennym lub wymieszać rózgą. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażyć cienkie placki.
Farsz do krokietów: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić drobno. Cebulę posiekać, wrzucić na patelnie i zeszklić. Dodać pieczarki, smażyć, aż odparuje woda. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić, dodać tarty żółty ser. Wszystko razem wymieszać.
Farsz nakładać na naleśniki i zwijać w krokiety, tak aby nie wypadał. Panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor, na rozgrzanym oleju