Sos pieczeniowy

Sos pieczeniowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karczek wieprzowy

    40 dag
  • lub mięso od szynki

  • rosół - może być instant

    750 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso wieprzowe karczek lub od szynki myjemy i dokładnie osuszamy.
Kroimy na równe 4 plastry.
Posypujemy solą, pieprzem smarujemy sosem sojowo grzybowym zmieszanym z odrobiną miodu.
Przygotowane mięso wkładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i smażymy krótko z obu stron.
Pod koniec smażenia do mięsa dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i dalej smażymy, aż mięso się przyrumieni a cebula zeszkli.
Przekładamy mięso z cebulą do rondla, wlewamy bulion warzywny i dusimy dalej dodając listek laurowy.
Gdy mięso będzie miękkie (po 20 minutach duszenia) z mąki i śmietany z odrobiną wody robimy mieszaninę, dodajemy do niej 5 łyżek sosu, mieszamy i zaciągamy nią sos. Jeszcze raz doprowadzamy sos do wrzenia i wyłączmy płomień.
Do sosu wsypujemy posiekane zioła, całość mieszamy i gotowe .
podajemy z kaszą, ziemniakami, makaronem lub kopytkami bądź leniwymi pierogami z dodatkiem surówek.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

PaniMISIOWA

04.03.2011 09:58
ładny ma kolor

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat