Dżem morelowy

Dżem morelowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • moreli

    2,2 kg
  • cukru

    0,7 kg
  • wody

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zimą taki dżem przypomni Ci słoneczne, letnie dni...

Morele powinny być dojrzałe, ale dość jędrne. Trzeba je dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Owoce przekrawamy na pół, usuwamy pestki i każdą połówkę przekrawamy jeszcze na pół. Przesypujemy je do dużego, szerokiego rondla, wlewamy wodę i stawiamy na palnik. Kiedy owoce zaczną puszczać sok dosypujemy cukier i na wolnym ogniu podgrzewamy cały czas mieszając, dolewamy sok cytrynowy i gotujemy ok. 30-40 min. od momentu zagotowania aż owoce się prawie rozpadną. Wrzący dżem nakładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy również wyparzonymi zakrętkami. Stawiamy do góry dnem, do ostygnięcia, sprawdzając czy zakrętki nie przeciekają. Z tej ilości składników wychodzi 7 słoików dżemu poj. 0,33l (lub 5x 0,33l i 4x0,15l) Ja słoików z dżemem nie pasteryzuję i doskonale się przechowują do następnego roku.

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Sylwia31

01.03.2012 10:50
jest coś takiego jak EDYTUJ PRZEPIS Ba nie pisać korekte w komentarzu, idziesz na łatwiznę PYZO SMACZNA!!!!!!!!!!!!!!

SylwiaMagdaSabin

01.03.2012 09:31
i tak super

Justyna Jussstiii

15.09.2011 14:05
super polecam

sundaytn

03.08.2011 08:49
super

Karolina69

02.08.2011 15:38
fajne

marcia71

11.07.2011 12:05
słodkości

Katarzyna99

20.05.2011 21:22
delicje!

sundaytn

12.05.2011 02:15
wow super!

Adamorek

07.05.2011 19:14
super

Szarrikka

12.11.2010 12:06
polecam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat