konfitura poziomkowa

konfitura poziomkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 kg poziomek

  • 1 kg cukru

  • odrobina kwasku cytrynowego

  • 1 szklanka wody

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Poziomki wypłukać, osączyć na sicie. W płaskim rondlu zrobić syrop z kwasku cytrynowego, wody i cukru. Wsypać do niego owoce, doprowadzić do wrzenia, potrzymać 5 minut na ogniu. Potrząsając delikatnie garnkiem. Zdjąć rondel z ognia i pozostawić w nim owoce na 12 godzin. Po tym czasie znowu zagotować, potrzymać 5 minut na ogniu i zostawić do wystygnięcia. Kolejnego dnia trzymać poziomki na ogniu 15 minut, zdjąć powstałą pianę, gdy owoce staną się szkliste, gorącą konfiturę wkładać do wygotowanych słoików szybko zakręcając

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat