AMBASADOR

AMBASADOR

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 szklanka mąki,6 jajek,1 szklanka cukru,1 opakowanie kislu,plaska lyzeczka proszku do pieczenia

    . .
  • 2 margaryny,1.5 szlanki cukru,7 zoltek,3 szklanki mleka,2 budynie 2-3 luzki kakao,100 gram gorzkiej czekolady i rodzynek

    . .
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ubijamy z cukrem na parze.
Mąkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i mieszamy widelcem z masą jajeczną.
Ciasto wylewamy do dużej tortownicy lub blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Pieczemy około 40 min w temp.peraturze 180-190°C.

Masa:
2,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem.
Rozmącamy żółtka, rozprowadzamy z pozostałym zimnym mlekiem i mieszamy z budyniem. Wlewamy gotujące się mleko cienką strużką, cały czas mieszając.
Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Kasia ucieramy na puch i wciąż ucierając, dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, rodzynki, pół tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę i mieszamy. Do drugiej części masy wykładamy pokrojone brzoskwinie i posiekane orzechy. Nasączamy biszkopt sokiem z brzoskwiń.
Równą warstwą smarujemy najpierw ciemny krem, a potem jasny.
Pozostałą czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią ciasto.
Wstawiamy do lodówki

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat