Doradca Smaku VI: Naleśniki z sałatą rzymską i jabłkami, odc. 30

odc. 30 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Naleśniki z sałatą rzymską i jabłkami, odc. 30

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
  • masło klarowane

    4-5 łyżek
  • jajka

    2 sztuki

Do smaku

  • kminek mielony

  • pieprz biały mielony

  • sól morska

Farsz

  • sałata rzymska

    3-4 średnie główki (baby)
  • jabłko

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • śmietana 30%

    100 ml
  • ser żółty starty

    50 g
  • cukier

    1/3 łyżeczki
  • masło klarowane

    4 łyżeczki
  • koperek

    kilka gałązek
  • papryka marynowana

  • śmietana 18 proc

    50 ml

Do smaku

  • gałka muszkatołowa mielona

  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Naleśniki z sałatą rzymską i jabłkami, odc. 30
Do miski wybijamy 2 jajka, dodajemy mleko, szczyptę soli i mieszamy rózgą, dodając stopniowo część mąki. Następnie dodajemy 3-4 łyżki rozpuszczonego masła. Doprawiamy do smaku kminkiem i pieprzem białym. Dodajemy pozostałą mąkę i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, tak, żeby nie zostały grudki. Rozgrzewamy patelnię i przed smażeniem pierwszego naleśnika smarujemy ją za pomocą pędzelka masłem. Kolejne naleśniki smażymy bez dodawania tłuszczu.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Naleśniki z sałatą rzymską i jabłkami, odc. 30
Przygotowujemy farsz do naleśników. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżeczki masła klarowanego i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Jabłko obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki i w plasterki. Przekładamy do cebuli i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Sałatę rzymską kroimy na cząstki i przekładamy na patelnię z cebulą. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Dodajemy śmietanę 30 %, cukier, starty ser, koperek i mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Naleśniki z sałatą rzymską i jabłkami, odc. 30
Farsz nakładamy na naleśniki, zwijamy w rulony i podsmażamy na pozostałym maśle klarowanym, aż będą chrupiące. Naleśniki wykładamy na talerze, posypujemy pokrojoną papryką marynowaną i polewamy śmietaną 18%. Danie możemy udekorować gałązkami koperku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat