Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynówka dziadka Zdzicha

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

0,5 l spirytusu
0,5 l wody przegotowanej lub źródlanej
10 cytryn
cukier wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynówka dziadka Zdzicha

Cytryny dokładnie myjemy i cienko obieramy ze skóry. Obieramy tak cienko, żeby nie pozostał na skórkach nawet mały kawałek białej błony. Nalewka nie będzie dobijała gorzkim posmakiem.
Skórki kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy spirytusem na max 12 godzin. Po tym czasie skórki wyrzucamy. (Mała uwaga: robiąc kolejną cytrynówkę, okazało się, że jeżeli skórki są dokładnie obrane (bez białych błon), można je trzymać w alkoholu do końca. Nalewka nie wyszła gorzka.)
Wodę zagotowujemy, dosypujemy cukru tyle ile mamy ochotę (ja użyłam 1/4 szklanki), mieszamy i studzimy. Łączymy wodę ze smakowym spirytusem, rozlewamy do butelek, odstawiamy przynajmniej na 2 tygodnie. Po tym czasie możecie ją przefiltrować. I może dalej stać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak