Chleb pszenny na kwasie z kapusty - z ziarnami i natką pietruszki

Chleb pszenny na kwasie z kapusty - z ziarnami i natką pietruszki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    400 ml
  • kwas z kapusty

    100 ml
  • sól ziołowa

    1/2 łyżki
  • drożdże suche

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna typ 450

    550 g
  • słonecznik łuskany

    5 łyżek
  • sezam

    2 łyżki
  • siemię lniane

    złociste 2 łyżki
  • otręby pszenne

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb pszenny na kwasie z kapusty - z ziarnami i natką pietruszki
Wodę połączyć z kwasem z kiszonej kapusty oraz solą - wymieszać.
Krok 2 - Chleb pszenny na kwasie z kapusty - z ziarnami i natką pietruszki
Dodać suszoną natkę pietruszki oraz odmierzone ziarenka.
Krok 3 - Chleb pszenny na kwasie z kapusty - z ziarnami i natką pietruszki
Dosypać mąkę pszenną (można połączyć białe mąki różnych typów) i wymieszać.
Krok 4 - Chleb pszenny na kwasie z kapusty - z ziarnami i natką pietruszki
Na koniec dosypać otręby pszenne i wmieszać do ciasta.
Krok 5 - Chleb pszenny na kwasie z kapusty - z ziarnami i natką pietruszki
Miskę z ciastem nakryć i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 6 - Chleb pszenny na kwasie z kapusty - z ziarnami i natką pietruszki
Dużą foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem i posypać płatkami owsianymi lub otrębami.
Krok 7 - Chleb pszenny na kwasie z kapusty - z ziarnami i natką pietruszki
Wyrośnięte ciasto przemieszać dość delikatnie i przelać do przygotowanej foremki - wierzch posypać dowolnymi płatkami lub otrębami.
Krok 8 - Chleb pszenny na kwasie z kapusty - z ziarnami i natką pietruszki
Keksówkę umieścić w worku foliowym, zakręcić i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Krok 9 - Chleb pszenny na kwasie z kapusty - z ziarnami i natką pietruszki
Upiec w temp. 220*C przez ok. 60 minut.
Wyjąć z foremki zaraz po upieczeniu i odstawić na kratkę do odparowania i ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Habibi

25.05.2015 14:38
Na samym zakwasie piekę niezwykle rzadko, zawsze mam obawy, że jest jeszcze zbyt słaby ;) Do chlebków drożdżowych dodaję zakwas wyłącznie dla wzbogacenia smaku i zmiany konsystencji :) A właśnie w zamian na zakwas używam kwasu z kapusty lub domowych ogórków kiszonych :)

Małgorzata Pin

22.05.2015 19:35
Samo zdrowie.

Malinka

22.05.2015 17:21
Piekłam już różne chlebki, ale zazwyczaj na drożdżach. Zakwasu jakoś się boję, a tu dodatkowo na kapuście... Rewelacyjny pomysł i widać, że chlebek wyszedł przepyszny :)

Habibi

22.05.2015 15:18
Olu, spróbuj koniecznie - zakwas z kapusty i ogórków kiszonych idzie u mnie na bieżąco do pszennego chleba na drożdżach :) Wyostrza smak i nieraz trudno uwieżyć, że to nie pieczywo typowo zakwasowe ;)

Habibi

22.05.2015 15:17
Ja bardzo często robię właśnie z sokiem z kiszonych ogórków, bo mam swoje :) A kiedy kupię dobrą kapustę, to zazwyczaj wypijam odciśnięty nadmiar soku, bo go uwielbiam ;) Tylko czasami uda mi się zlać nadmiar do słoiczka lub butelki i schować głęboko w lodówce właśnie z przeznaczeniem na chlebek :)

Habibi

22.05.2015 15:15
Koniecznie spróbuj i oceń, czy odpowiada Tobie ten smak, bo nie każdy go lubi... Ja często zastępuję część wody właśnie sokiem z kiszonej kapusty albo kiszonych ogórków, aby wyostrzyć smak zwłaszcza pszennego chleba na drożdżach :) Czasami w efekcie nieźle zastępują zakwas ;)

barbara11561

22.05.2015 14:58
Pyszny chlebek:)

Janina

22.05.2015 14:07
Z taki składnikiem chleba nie robiłam:)

2milutka

22.05.2015 11:43
bardzo ciekawy przepis ja robiłam też na kiszonym soku z ogórków :)

Aleksandra/Olcia

22.05.2015 11:20
zakwas z kapusty .... nie wpadłabym na to

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat