Drożdżowe chałki i obwarzanki

Drożdżowe chałki i obwarzanki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    0,5 l
  • drożdże świeże

    2,5 dkg
  • mąka

    1 kg
  • cukier

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • żółtko

    1 szt
  • margaryna

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podgrzać .. (najlepiej na letnie) drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru 1 łyżeczką mąki i 2 łyżkami mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Do mleka dodać mąkę (ok 0,5 szkl) wymieszać na rozczyn.. Jajko i żółtko ubić na pianę z cukrem .. Wlać do rozczynu ubite jajka i wyrośnięte drożdże i miękką margarynę, stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ręką. Nie musi wejść cały kilogram .Lepiej kiedy ciasto jest luźne. Mieszać aż ciasto będzie odstawać od ręki. Uklepać, posypać mąką i odstawić na ok pół godziny do wyrośnięcia.
Z ciasta formować chałki albo obwarzanki wedle uznania. Poczekać aż bułeczki wyrosną posmarować rozmąconym białkiem i piec w nagrzanym piekarniku ok 170 st . do 40 mim
Na kamieniu piec w temp 250 st do zrumienienia.. potem temperaturę zmniejszyć do 175 i piec w sumie ok 35 min.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ewelina/bunia

09.07.2012 22:06
pycha

caroline1983

04.03.2011 12:27
Bardzo ładne

bietka

30.09.2010 09:55
Wyszły piękne:)

Sarenka

26.09.2010 08:00
Kiedy widze drozdzowe- oczy mi sie powiekszaja :P

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat