Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowa chałka z orzechową kruszonką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 420 g
drożdże świeże 20 g
mleko 0/5 szklanki
puree z dyni 3/4 szklanki
cukier 4 łyżki
roztopione masło 2 łyżki
jajko 1 szt

kruszonka

tarte orzechy włoskie 30 g
cukier brązowy 25 g
mąka 20 g
masło 20 g

Porada

Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób. Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowa chałka z orzechową kruszonką

Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy do lodówki.

Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy 3 łyżkami podgrzanego mleka i odstawiamy na 10 minut.

Do mąki dodajemy rozczyn, resztę mleka, puree z dyni, roztopione masło oraz jajko.

Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto.

Odstawiamy do podwojenia objętości.

Następnie dzielimy je na 5 części i tworzymy z nich długie wałeczki.

Zaplatamy z nich warkocz i końce podwijamy pod spód.

Zaplecione ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do podwojenia objętości.

Przed włożeniem ciasta do piekarnika smarujemy je mlekiem i posypujemy kruszonką.

Chałkę pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 22.08.2014 19:44
apetycznie wygląda, ciekawa jestem smaku takiej dyniowej
Ada-Gaba 19.08.2014 21:23
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak