Przepis i sposób przygotowania na: Tort w kształcie serca o smaku michałkowym
Kroki postępowania
Biszkopt na formę w kształcie serca:
3 jajka
3 łyżki cukru białego
1 cukier waniliowy
3 czubate łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
barwnik czerwony w proszku lub żelu
Krem michałkowy jasny:
300 ml śmietany kremówki 36%
1/2 szklanki pełnego mleka w proszku
250 g białej czekolady (ja dałam 3 tabliczki czekolady)
125 g zimnego serka mascarpone
2 łyżki rumu
10 cukierków Michałków w białej czekoladzie
Krem michałkowy ciemny:
300 ml śmietany kremówki 36%
1/2 szklanki pełnego mleka w proszku
250 g mlecznej czekolady (ja dałam 3 tabliczki czekolady)
125 g zimnego serka mascarpone
2 łyżki rumu
10 cukierków Michałków w ciemnej czekoladzie
Dekoracja:
1 biała czekolada
1 szklanka drobno posiekanych orzeszków ziemnych
okruszki biszkoptu czerwonego
Poncz:
3 łyżki rumu
3 łyżki miodu
½ szklanki gorącej, przegotowanej wody