Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort w kształcie serca o smaku michałkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skladniki ponizej

Przepis i sposób przygotowania na: Tort w kształcie serca o smaku michałkowym

Kroki postępowania

1
Składniki:

Biszkopt na formę w kształcie serca:
3 jajka
3 łyżki cukru białego
1 cukier waniliowy
3 czubate łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
barwnik czerwony w proszku lub żelu

Krem michałkowy jasny:
300 ml śmietany kremówki 36%
1/2 szklanki pełnego mleka w proszku
250 g białej czekolady (ja dałam 3 tabliczki czekolady)
125 g zimnego serka mascarpone
2 łyżki rumu
10 cukierków Michałków w białej czekoladzie

Krem michałkowy ciemny:
300 ml śmietany kremówki 36%
1/2 szklanki pełnego mleka w proszku
250 g mlecznej czekolady (ja dałam 3 tabliczki czekolady)
125 g zimnego serka mascarpone
2 łyżki rumu
10 cukierków Michałków w ciemnej czekoladzie

Dekoracja:
1 biała czekolada
1 szklanka drobno posiekanych orzeszków ziemnych
okruszki biszkoptu czerwonego

Poncz:
3 łyżki rumu
3 łyżki miodu
½ szklanki gorącej, przegotowanej wody
Krok 1 - Tort w kształcie serca o smaku michałkowym foto
2
W pierwszej kolejności przygotowujemy pierwszy etap kremu, gdyż wymaga on kilkugodzinnego schłodzenia w lodówce. Krem jasny: w kąpieli wodnej podgrzewamy czekoladę białą wraz ze śmietaną kremówką, do momentu aż składniki połączą się ze sobą, nie dopuszczamy do wrzenia.
Krok 2 - Tort w kształcie serca o smaku michałkowym foto
3
Po otrzymaniu gładkiej masy dodajemy mleko w proszku i rum i mieszamy tak długo aż powstanie jednolita, gładka masa. Ja robiłam to za pomocą miksera. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 3 - Tort w kształcie serca o smaku michałkowym foto
4
W ten sam sposób przygotowujemy ciemny krem, jedyną różnicą jest to, że zamiast białej czekolady dodajemy mleczną. Ten etap kremu można przygotować wieczorem i pozostawić w lodówce na całą noc.
Krok 4 - Tort w kształcie serca o smaku michałkowym foto
5
Po schłodzeniu wyjmujemy jasny krem z lodówki i ubijamy na najwyższych obrotach miksera do momentu aż krem stanie się gęsty i zaczną tworzyć się wyraźne fale w kremie, wtedy dodajemy mascarpone i pokruszone michałki białe i mieszamy do momentu aż składniki połączą się ze sobą.
Krok 5 - Tort w kształcie serca o smaku michałkowym foto
6
Podobnie postępujemy z ciemnym kremem, tylko zamiast białych michałków dodajemy michałki w ciemnej czekoladzie.
Krok 6 - Tort w kształcie serca o smaku michałkowym foto
7
Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem białym i cukrem waniliowym. Białka ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach (po odwróceniu miski piana nie może spadać), następnie dodajemy masę żółtkową, miksujemy do połączenia się składników.
Krok 7 - Tort w kształcie serca o smaku michałkowym foto
8
Na samym końcu dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i barwnik spożywczy czerwony. Miksujemy na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników.
Krok 8 - Tort w kształcie serca o smaku michałkowym foto
9
Formę w kształcie serca smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą po czym wylewamy ciasto.
Krok 9 - Tort w kształcie serca o smaku michałkowym foto
10
Pieczemy przez 40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Krok 10 - Tort w kształcie serca o smaku michałkowym foto
11
Po wystudzeniu przecinamy biszkopt na dwa równe blaty. Biszkopt również możemy przygotować wieczorem a dopiero dnia następnego przekładać go kremem. Składniki ponczu mieszamy ze sobą i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 11 - Tort w kształcie serca o smaku michałkowym foto
12
Na paterze do tortów układamy dolny blat biszkoptowy, obficie nasączamy go ponczem i wykładamy ciemny krem równomiernie, tak by pozostawić kształt serca.
Krok 12 - Tort w kształcie serca o smaku michałkowym foto
13
Przykładamy drugi blat biszkoptu, również go nasączamy i wykładamy 2/3 kremu białego na górę, resztą kremu obkładamy boki po czym posypujemy je pokruszonymi orzechami ziemnymi.
Krok 13 - Tort w kształcie serca o smaku michałkowym foto
14
Na górze z okruszków biszkoptu czerwonego układamy serce. Białą czekoladę wkładamy na chwilkę do zamrażalki po czym kruszymy ją nożem lub ścieramy na tarce. Obsypujemy górę wiórkami białej czekolady. Tak przygotowany tort pozostawiamy do schłodzenia na minimum 3 godziny przed podaniem.
Krok 14 - Tort w kształcie serca o smaku michałkowym foto
15
W ten sam sposób możemy również przygotować okrągły tort. Przekładając na przemian krążki biszkoptowe kremem.
Krok 15 - Tort w kształcie serca o smaku michałkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 23.02.2014 14:21
piękna dekoracja i smaczna masa
gibli 20.02.2014 13:09
podoba mi się
monikaT83 18.02.2014 21:10
cacuszko:)
kasienka23 18.02.2014 19:38
wspaniałe ciasto!
vereena 18.02.2014 19:20
Wygląda apetycznie, będę musiała wypróbować
iziona 18.02.2014 16:40
Co za piękny tort
Poison1988 18.02.2014 15:53
wygląda rewelacyjnie i smakuje pewnie tez tak samo :)
DorotaZ 18.02.2014 14:13
Idealny na Walentynki:)
Milka100 18.02.2014 13:12
rewelacyjny i pyszny
olla85 18.02.2014 11:57
Piękny :) Widać, że pracochłonny ale na pewno warty poświęconego mu czasu :) Super! :)
slonko888 18.02.2014 11:46
piękny :)
ssylwiaa 18.02.2014 11:29
wygląda rewelacyjnie!
everay 18.02.2014 11:25
cudny po prostu:)
Małgorzata9 18.02.2014 11:22
musi być pyszny
Noruas 18.02.2014 11:19
piekne ciacho, walentynki musały być udane ;)
Marta1986 18.02.2014 11:09
pysznie wygląda
Rafał10 18.02.2014 11:06
uwielbiam michałki :) Torcik jest przepiękny :)
sasanka 18.02.2014 10:53
Z pewnością wypróbuję masę michałkową :) bardzo lubię te słodkości
margaret 18.02.2014 10:47
poproszę kawałeczek:)
SylwiaMagdaSabin 18.02.2014 10:34
Przyznam, ze jest rewelacyjny
xjustynka89x 18.02.2014 10:27
Piękna prezentacja! Na pewno tak pysznie smakuje jak i wygląda!
Anna169Hosz 18.02.2014 10:04
Rewelacja - najbardziej odpowiada mi masa michałkowa!
V_kuchareczka 18.02.2014 09:58
znakomicie się prezentuje
Paolcia 18.02.2014 09:54
apetycznie wygląda :)
malaczarna23 18.02.2014 09:48
rewelacyjny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak