Maślana chałka poszóstnie pleciona

Maślana chałka poszóstnie pleciona

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • mleko

    3/4 szklanki
  • jajko

  • żółtko

  • cukier

    1/4 szklanki
  • masło

    10 dag
  • szczypta soli

  • 2 łyzki wody

  • sezam

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wymieszać suche składniki, dodać rozczyn, roztopione i ostudzone masło, ciepłe mleko, jajko i żółtko, wyrabiać, aż zacznie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić Podzielić na 3 lub 6 części, uformować wałki i spleść z nich warkocz zwykły lub poszóstny. (Instrukcja w linkach). Przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem (ja położyłam luzem na dużej blasze na papierze do pieczenia ). Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Bułkę posmarować roztrzepanym zółtkiem z 2 łyzkami wody (mozna zrobic na to kruszonkę) lub posypac np sezamem albo makiem. Piec w temperaturze 190°C przez około 30 minut

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ana00

08.05.2011 08:32
ale pięknie wyglada :) I za pewna smaczna

Sarenka

03.04.2011 13:12
Wspaniala, taka rumiana i wyrisnieta!

eli_555

19.08.2010 23:54
pyszna chałeczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat