Sos winegret to prawdziwa perełka w kuchni, która nadaje potrawom niezapomniany smak i świeżość. Przygotowanie tego wyjątkowego sosu jest proste i szybkie. Wystarczy połączyć sok z cytryny, sól, pieprz, musztardę, miód i opcjonalnie czosnek, aby uzyskać bazę o intensywnym smaku. Następnie, stopniowo wlewając aromatyczną oliwę z oliwek, sos nabiera gładkiej konsystencji! Sprawdź przepis na sos winegret!
Mieszamy sok z cytryny z solą, pieprzem, musztardą, miodem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Jak już wszystkie składniki są dobrze wymieszane, pomału wlewamy oliwę, cały czas energicznie mieszając. Sos jest gotowy w momencie, gdy wszystkie składniki się połączą, a sos jest w miarę jednolity. Można zrobić sos bez czosnku- chociaż dla mnie czosnek jest obowiązkowy :-) Musztardę sarepską można zastąpić inną, np. ostrą rosyjską. Ja czasem daję pół łyżki sarepskiej i pół łyżki musztardy francuskiej.