Sposób przygotowania

Drożdże pokruszyć, zasypać 1 łyżeczką cukru, dodać 1 łyżkę ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki. Rozmieszać i pozostawić na krótko do podrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, podrośnięte drożdże, mleko, wodę, roztopione masło i sól. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę. Przygotować kruszonkę. Mąkę i cukier rozetrzeć palcami ze schłodzonym masłem, do uzyskania sypkiej konsystencji. Gdy ciasto podrośnie wyłożyć je na stolnicę, chwilę ugnieść i podzielić na 4 równe części. Z każdej części utoczyć długi wałek. Zlepić końce ciasta i spleść w ciasny warkocz, chowając końcówki do spodu. Tak przygotowaną chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w nagrzanym do 160 stopni piekarnika (dolna grzałka i termoobieg) lub do 180 stopi (dolna grzałka) przez około 20-30 minut.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    pyszna!
  • 1
    10371650_872353579458561_3057513019799197911_n
    Opublikowano

    EmciaPichci

    taką chałkę mogę jeść tonami!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Madziela

    gogrzej jeśli temperature mozna ustawic tylko na obie grzałki jednoczesnie albo którąś z nich nie mając wpływu na temperaturę w piekarniku ale przepis jest bardzo czytelnie opisany :) spróbuje - mam nadzieje ze mi sie uda taka pyszna chałka :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Lis

    Mmmm...chałka, będę musiała dzisiaj zrobić:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Angelika10

    musi być bardzo dobra
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    smaczna chałka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !