Słoneczna zupa marchewkowa

Słoneczna zupa marchewkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • młodych, ale dużych marchewek

    6
  • młodych ziemniaków średniej wielkości

    5-6
  • łyżeczka masła

    1
  • kawałek pora, trochę gęstej śmietany, kilka listków koperku

    do przybrania:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa oczyściłam, pokroiłam w niedużą kostkę, zalałam wodą tylko tyle żeby je przykryła. Dodałam łyżeczkę masła, 1/3 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki cukru. Do tego 1 łyżeczkę słodkiej papryki mielonej i 3-4 szczypty szafranu. Gotowałam pod przykryciem aż warzywa były zupełnie miękkie. Na koniec dodałam (rzadko to robię, ale to była zupa na szybko) 1 bulionetkę wołową a gdy się rozpuściła zmiksowałam zupę blenderem. Powstał gęsty krem - można go lekko rozrzedzić jeśli ktoś chce. Sprawdziłam smak, można doprawić jak komu mało czegoś. Na talerzu przybrałam kropelkami śmietany i koperkiem. A stosik wiórków (siana w/g mojego męża) jest z pora - kawałek ok. 10 cm. posiekałam wzdłuż na cienkie paseczki i usmażyłam wrzucając go na bardzo gorący olej, kiedy się zrumienił osączyłam na ręczniku papierowym.

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna133

30.05.2012 20:14
genialne te serduszka

Agnieszka/picola

28.02.2012 22:05
wygląda super

Agnik

08.02.2012 21:23
mniam

goofy9

30.11.2011 22:51
piękne

agnieszka189

08.10.2010 13:18
pięknie wygląda

edyta18-20

28.08.2010 13:35
świetna ta zupka

Justyna223

26.08.2010 20:20
fajna

Ewa104

05.08.2010 20:12
Rewelacja!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat