Przepis i sposób przygotowania na: Przepyszna chałka z kruszonką
Ciasto powinno być elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny(lub do podwojenia objętości). Po tym czasie krótko wyrobić, w celu odgazowania, podzielić na dwie części. Każdą z nich podzielić na 3, uformować wałki i zapleść warkocz. Tak powstałe chałki umieścić w wysmarowanych masłem i podsypanych mąką keksówkach i odstawić na godzinkę. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem i obficie posypać kruszonką.
Piec około 30-40 min w temp 175o.
Smacznego :)
Przepis na kruszonkę:
20 dag mąki
1/2 kostki masła
1/2 szkl pudru
1 cukier waniliowy
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić w rękach. Kruszonki wychodzi naprawdę sporo, więc niewykorzystaną część można zawinąć w folię i zamrozić. Przyda się na następny raz :) Bo jestem pewna, że tą chałkę zechcecie zrobić ponownie ;)