Przepyszna chałka z kruszonką

Przepyszna chałka z kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    30 gram
  • cukier

    90 gram
  • sól

    łyżka
  • mąka

    kg
  • jajka

    3 sztuki
  • masło

    100 gram
  • woda

    400 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą. W misce wymieszać mąkę(3/4), sól, cukier, następnie wlać drożdże, dodać masło, jajka i wyrobić ciasto, dosypując w międzyczasie resztę mąki.

Ciasto powinno być elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny(lub do podwojenia objętości). Po tym czasie krótko wyrobić, w celu odgazowania, podzielić na dwie części. Każdą z nich podzielić na 3, uformować wałki i zapleść warkocz. Tak powstałe chałki umieścić w wysmarowanych masłem i podsypanych mąką keksówkach i odstawić na godzinkę. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem i obficie posypać kruszonką.

Piec około 30-40 min w temp 175o.

Smacznego :)


Przepis na kruszonkę:

20 dag mąki
1/2 kostki masła
1/2 szkl pudru
1 cukier waniliowy
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić w rękach. Kruszonki wychodzi naprawdę sporo, więc niewykorzystaną część można zawinąć w folię i zamrozić. Przyda się na następny raz :) Bo jestem pewna, że tą chałkę zechcecie zrobić ponownie ;)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Aneta41

09.02.2013 18:45
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat