Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 1 kg
żółtek 6
drożdży 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki

Składniki:
1 kg mąki,
6 sztuk żółtek,
1 całe jajko,
150 g drożdży,
500 ml mleka,
5 łyżek oleju,
150 g białego drobnego cukru,
1 cukier wanilinowy,
marmolada truskawkowa,
1 kieliszek spirytusu,
1 kg smalcu,
cukier puder do posypania.

Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru. Dodajemy 2 łyżki mąki, 2 łyżki ciepłego mleka. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Całe jajko i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Wyrośnięte drożdże mieszamy z resztą mąki, utartymi żółtkami i wyrabiamy. Następnie dodajemy podgrzane mleko w ilości takiej, aby ciasto było nie za twarde ale i nie za lejące (trzeba wyczuć moment, kiedy mleka będzie wystarczająco). Dodajemy olej, wyrabiamy a następnie dodajemy ocet i ponownie wyrabiamy na lśniące ciasto. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm i wykrawamy szklanką krążki. Po środku każdego krążka nakładamy marmoladę i przykrywamy go drugim krążkiem. Zlepiamy i szklanką odcinamy boki krążków. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Smalec rozpuszczamy i dobrze rozgrzewamy. Na mocno rozgrzany tłuszcz przekładamy partiami pączki i smażymy w głębokim tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. Można dodatkowo po usmażeniu polać pączki polewą, rozpuszczoną czekoladą czy też po przestygnięciu posypać je cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak