Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto faliste
Na ciasto:
300 g mąki krupczatki,
1 kostka margaryny,
200 g cukru pudru,
3 łyżki śmietany,
2 łyżki gorzkiego kakao,
6 słodkich jabłek,
6 jajek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Na masę:
1 opakowanie budyniu bez cukru,
1 kostka masła,
4 łyżki cukru pudru,
2 żółtka.
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy kolejno po jednym żółtku. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na końcu i delikatnie łączymy z ciastem. Połowę tak przygotowanego ciasta wykładamy na blaszkę, do drugiej dodajemy kakao, śmietanę i kładziemy na pierwsze ciasto. Jabłka myjemy, kroimy na półćwiartki i układamy z wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy przez ok. 40 minut w rozgrzanym piekarniku. Przygotowujemy masę: Budyń gotujemy i chłodzimy. Masło ucieramy z cukrem oraz żółtkami. Ucierając dodajemy stopniowo po łyżce przygotowanego budyniu. Ucieramy. Masą smarujemy przestudzony placek. Serwujemy najlepiej schłodzone ciasto.