Przepis i sposób przygotowania na: Jesienny bigos
1,5 kg białej kapusty,
750 g kwaszonej kapusty,
kilka sztuk suszonych grzybów,
1 szczypta kminku,
500 g mięsa wieprzowego,
2 łyżki oleju,
2 sztuki cebuli,
3 jabłka,
1 garść suszonych śliwek,
400 g zwyczajnej kiełbasy,
100 g wędzonej słoniny,
2 łyżki mąki,
2 łyżki pomidorowego koncentratu,
szczypta nasion kopru.
Przygotowanie:
Białą kapustę gotujemy w małej ilości wody razem ze szczyptą nasion kopru. Oddzielnie gotujemy kwaszoną kapustę z grzybami, które wcześniej należy umyć i namoczyć. Wieprzowe mięso obrumieniamy na tłuszczu, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, solimy i podlewamy wodą. Dusimy do miękkości. Łączymy obie kapusty, dodajemy suszone śliwki i jabłka, które należy zetrzeć na tarce do warzyw o grubych oczkach. Dodajemy mięso razem z powstałym sosem i razem jeszcze podgotowujemy. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki i dodajemy pod koniec gotowania. Słoninę kroimy, stapiamy, zasmażamy z mąką i zagęszczamy bigos. Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Taki bigos najlepiej smakuje na drugi dzień.