Przepis i sposób przygotowania na: Bigos
500 g kapusty kiszonej,
500 g kapusty cukrowej,
500 g wieprzowiny bez kości,
150 g kiełbasy,
50 g boczku wędzonego,
50 g cebuli,
50 g powideł pomidorowych,
sól i pieprz do smaku,
kilka liści bobkowych,
kilka sztuk ziela angielskiego.
Przygotowanie:
Kiszoną kapustę kroimy kilka razy. Zalewamy wodą. Podgotowujemy w odkrytym garnku. Cukrową kapustę płuczemy, szatkujemy i zalewamy małą ilością wody. Gotujemy w odkrytym garnku. Mięso wieprzowe płuczemy, solimy i obsmażamy na tłuszczu przyrumieniając. Wkładamy do kiszonej kapusty, dodajemy przyprawy i gotujemy wszystko powoli na małym ogniu. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy ale nie za mocno. Skwarki przekładamy do kapusty. Na tłuszczu podgotowujemy skrojoną cebulę, zasypujemy mąką i przyrządzamy zasmażkę. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę. Kiedy kapusta kiszona oraz mięso podgotują się, łączymy wszystkie pozostałe składniki, podprawiamy zasmażką, przyprawiamy do smaku i zagotowujemy. Taki bigos gotujemy dość długo, lecz na małym ogniu.