Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galantyna kurza

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kura 1 mała
wątróbki 5 dag
czerstwej bułki 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Galantyna kurza

Składniki:
1 mała kura,
5 dag wątróbki,
5 dag czerstwej bułki,
100 ml mleka,
4 jajka,
5 dag pietruszki,
5 dag selera,
1 dag koperku,
0,25 l galaretki z drobiu,
sól i pieprz do smaku,
gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:
Myjemy kurę. Odcinamy szyję, skrzydełka. Rozbieramy tuszkę usuwając kości. Z kości i dróbek gotujemy galaretę. Bułkę moczymy w mleku. Smażymy omlet z jajek. Sparzamy wątróbkę, oczyszczamy seler i pietruszkę. Koperek płuczemy i siekamy. Oddzielamy mięso od skóry. Odciśniętą bułkę wraz z mięsem mielimy dwukrotnie w maszynce. Do masy dodajemy sól, gałkę muszkatołową, pieprz, koperek i dobrze mieszamy. Omlet kroimy w paski, wątróbkę w kostkę. Dodajemy do masy. Mieszamy. Serwetkę moczymy i rozkładamy na niej skórę, nadając jej prostokątny kształt. Układamy na niej masę w kształt wałka. Wszystko razem zawijamy serwetką, związujemy końce i osznurowujemy. Wkładamy galantynę do wanienki do ryb, zalewamy osoloną wrzącą wodą, dodajemy seler i pietruszkę. Gotujemy powoli ok. 1 godzinę. Studzimy w wywarze. Zimną galantynę wyjmujemy z wywaru. Zdejmujemy serwetkę i porcjujemy krojąc w plasterki ok. 10 dag. Układamy na półmisku i zalewamy krzepnącą galaretą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak