Krem panna cotta

Krem panna cotta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 3/4 l kremówki 30-proc

  • 3 łyżki cukru

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • laska cynamonu

  • 25 dag truskawek lub malin

  • 4 łyżki cukru

  • 3 łyżki likieru pomarańczowego

  • skórka pomarańczowa do dekoracji

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do 1/2 szklanki kremówki wsyp żelatynę, odstaw do napęcznienia. Cukier waniliowy dodaj razem z cynamonem i cukrem do pozostałej śmietanki, zagotuj i podgrzewaj 3 minuty, uważając aby śmietanka nie wykipiała. Wyjmij ze śmietanki cynamon. Garnek zestaw z ognia, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Truskawki opłucz pokrój w półplasterki, wymieszaj w miseczce z cukrem i alkoholem, następnie odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
Masę śmietankową przestudź, a później wlej do czterech miseczek lub pucharków. (ja używam małe pojemniki po jogurtach). Odstaw do lodówki na 3-4 godziny, aby krem stężał. Gotową panna cottę wyłóż na talerzyki, polej sosem truskawkowym, posyp skóką pomarańczową - podawaj.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

misia53

19.07.2010 21:06
bardzodobry

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat