Kombinacje z Gremolatą :

Kombinacje z Gremolatą :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 1/2 pęczka koperku

  • 3 średniej wielkości ząbki czosnku

  • otarta z 1 cytryny skórka cytrynowa

  • szczypta soli gruboziarnistej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyć natkę pietruszki i koper , osuszyć i oberwać grubsze łodyżki . Drobno pokroić .Ząbki czosnku oczyszczone utrzeć z odrobiną soli .Cytrynę sparzyć , wytrzeć i drapaczkiem do skórek cytrusowych otrzeć cieniutkie paseczki . Wszystko wymieszać .
Można sobie ułatwić pracę wrzucając wszystkie składniki do malaksera i siekać kilka minut .
Proponuję robić bezpośrednio przed użyciem bo jak postoi to mięknie.
Klasyczna Gremolata to doskonały dodatek do dań z kuchni włoskiej - klasycznie podawana jest do giczy cielęcej ( Osso buco ) .
Ta wersję podałam do filetów pstrąga smażonych na maśle .

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka/picola

18.08.2011 22:23
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat