Przepis i sposób przygotowania na: Lekkie ciasto z truskawkami
4 jaja
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka do formy
Dodatki:
3/4 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe lub poziomkowe
2 opakowania kremu śmietankowego, jogurtowego lub waniliowego (+ woda lub mleko do kremu)
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na pianę, żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do utartych żółtek dodawać na przemian mąke i pianę z białek i delikatnie mieszać. Gotowe ciasto przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę do ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut. Krem przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wyłożyc na wystudzony biszkopt, na krem położyć odszypułkowane, umyte i osączone truskawki. Truskawki lekko wcisnąć w krem (nie wypłyną po zalaniu galaretką). Całość wstawić do lodówki, żeby się nieco zestalił krem. W tym czasie przygotować galaretkę i tężejącą wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki do całkowitego zestalenia. Podane składniki wystarczą na dużą blache. Krem robiłam bez dodatku masła.