Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś
1 grubszy plaster cytryny
1 garść żółtego sera(startego)
2 gałązki natki pietruszki (posiekanej)
10 listków świeżej bazylii (posiekanej)
1 ząbek czosnku
3 plastry masła
1 łyzeczka startej skórki z cytryny
1/2 łyzeczka mielonego kminku
sól,pieprz (wg uznania)
Steki(dzwonka) myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek drobno siekamy i nacieramy nim naszą rybę oraz mielonym kminkiem, solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z plastra cytryny posypujemy startą skórką , zieleninką i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie nacieramy naczynie zaroodporne olejem. Układamy na dnie dwonka łososia i zapiekamy je przez 20 minut w temperaturze 200°C. Wyjmujemy naczynie ,kładziemy na kazdy kawałek ryby plaster masła i posypujemy startym żółtym serem Wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 minut i gotowe :-)
Podajemy z czym kto lubi.
Ja podałam z młodymi ziemniaczkami i surówka z kiszonej kapustki :)
SMACZNEGO . . . . . .
Pyszna aromatyczna rybka :=)