Pstrąg z patelni

Pstrąg z patelni

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrągi tęczowe po ok. 30-50 dkg każdy albo jeden duży

    2
  • z dużej cytryny

    sok
  • łyżek mąki pszennej

    4-6
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pstrągi należy dokładnie oczyścić - zakładam, że kupiliśmy wypatroszone. Usuwam skrzela i łuski, dokładnie myję. Odcinam też płetwy nożycami kuchennymi - oprócz płetwy grzbietowej. Pstrągi powinno się smażyć z głową, ale ponieważ mój był duży (80 dkg) i z łbem nie zmieściłby się na patelnię więc ją odcięłam i zużyłam do zupy. Oczyszczonego pstrąga osuszam ręcznikami papierowymi, oprószam solą i pieprzem zarówno z wierzchu jak i od środka. Następnie skrapiam sokiem z cytryny o odkładam w chłodne miejsce na ok. 30-60 min.. Rozgrzewam dużą patelnię a na niej masło klarowane (ok.3-4 łyżek). Tuszkę ryby oprószam z wierzchu mąką, nadmiar otrzepuję. Rybę kładę na mocno rozgrzany tłuszcz i smażę ok. 5-10 min. aż dobrze się zrumieni. Następnie delikatnie przewracam na drugą stronę i przykrywam patelnie. Smażę rybę jeszcze ok. 10 min. - mniejsze okazy będą się smażyć krócej. Kiedy ryba jest już dobrze zrumieniona i chcę sprawdzić czy jest usmażona w środku próbuję wyciągnąć płetwę grzbietową - jeśli wyjdzie bez oporu to ryba jest gotowa. Można też ostrym nożem naciąć rybę wzdłuż grzbietu i leciutko podważyć sprawdzając mięso. Smażonego pstrąga podaję z ziemniakami. Do tego obowiązkowo cytryna, chrzan i przeważnie surówka z kapusty :-)

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

BozenA

08.06.2012 11:17
super

BozenA

08.06.2012 11:17
super

Justyna223

14.05.2012 22:09
jedna z lepszych rybek

Justyna Jussstiii

21.08.2011 11:33
super

Ewa104

17.02.2011 15:16
Aj,ale smaku mi narobiłaś.

SmakolykiJoanny

03.02.2011 07:01
wygląda apetycznie

wedith1

11.10.2010 20:48
Oj chyba zrobię pstrąga:)

Emilia22

23.09.2010 17:01
pyszny obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat