Sałatka z makrelą wędzoną i granatem

Sałatka z makrelą wędzoną i granatem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łyżeczka cukru

    1
  • czubate łyżki listków natki pietruszki

    2
  • czubate łyżki listków koperku

    2-3
  • makrela wędzona

    25 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoce myjemy. Cytrynę sparzamy, obieramy ze skórki, z połowy wyciskamy sok, połowę kroimy na cienkie plasterki a każdy plasterek na małe cząstki. Granat przekrawamy i wybieramy/wydłubujemy ziarenka. Sok z cytryny mieszamy dokładnie z cukrem, olejem i 1 łyżką koperku (posiekanego). Makrelę obieramy ze skóry, dokładnie usuwamy wszystkie ości, mięso rozdrabniamy na niezbyt małe kawałki. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, układamy na talerzach przekładając je listkami natki i częścią koperku. Na sałacie rozkładamy kawałki ryby, skrapiamy przygotowanym sosem, wierzch posypujemy kawałkami cytryny, resztą koperku i ziarenkami granatu. Taka sałatka jest doskonała jako samodzielna przekąska na lunch, kolację...

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grażyna13

22.04.2012 19:26
Pysznosci :)

SmacznaPyza

22.01.2011 10:34
też tak myślałam, że ryzykowne, ale jeśli lubisz oba główne składniki czyli rybę i granata to może ich połączenie Ci zasmakuje - mnie bardzo pasowało :-)

Ewelina47

22.01.2011 09:59
połaczenie trochę ryzykowne, ale skoro mówią że dobre to trzeba spróbować `

SmacznaPyza

10.11.2010 09:04
polecam bo wyszło na prawdę smacznie :-)

Koper

10.11.2010 08:37
Makreli z granatem jeszcze nie łączyłam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat