Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z jajami, makaronem i tuńczykiem
* makaron kolanka - 125g (u mnie firmy Podravka),
* jaja ugotowane na twardo - 4 sztuki,
* tuńczyk w sosie własnym - puszka, 135g (waga pod odsączeniu),
* kukurydza konserwowa - puszka 260g,
* groszek konserwowy - puszka 180g
* oliwki zielone (z papryką w środku) - 1/2 szklanki,
* czosnek - duży ząbek,
* majonez - 5 łyżek,
* jogurt naturalny gęsty - 3 łyżki,
* sól, pieprz ziołowy.
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu, odcedzić. Ugotowane jaja obrać ze skorupek i drobno pokroić lub zetrzeć. Oliwki odsączyć i pokroić w cienkie plastry. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy, tuńczyka dokładnie odcisnąć. Majonez wymieszać z jogurtem i czosnkiem. Połączyć wszystkie składniki, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać i ostatecznie doprawić do smaku. Udekorować kawałkami pomidora i oliwek. Przechowywać w lodówce.