Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka warstwowa śledziowo-buraczana
* ziemniaki - 3 wieksze,
* sledzie solone - 2 podwójne platy,
* jablka winne - 2 wieksze,
* jajka - 3 sztuki,
* konserwowe buraczki z cebulka - ok 12 lyzek,
* sok z cytryny - 2 lyzki,
* smietana creme fraiche - 200ml,
PRZYGOTOWANIE:
Sledzie oplukac w zimnej wodzie, zalac swieza, zimna woda i moczyc przez kilka godzin, najlepiej przez noc. Jaja ugotowac na twardo, ziemniaki ugotowac w mundurkach. Jezeli nie mamy buraczków konserwowych, mozna je przyrzadzic samodzielnie. W tym celu nalezy ugotowac 3 duze buraki w mundurkach, obrac, zetrzec na tarce, podsmazyc razem z 2 malymi, zeszklonymi cebulkami i przyprawami takimi jak: cukier, sól, sok z cytryny, papryka i pieprz, ostudzic. Jablka obrac, pokroic w kostecze, skroipic sokiem z cytryny, wymieszac. Sledzie odsaczyc z wody i wysuszyc za pomoca recznika papierowego. Filety i ziemniaki pokroic w kosteczke. Oddzielic zóltka od bialek. Bialka zetrzec na tarce o wiekszych oczkach, zóltka na tarce o malych oczkach. W duzej salaterce ukladamy warstwami: kosteczki ziemniaków, kosteczki sledzi, kosteczki jablka, buraczki, smietana, starkowane bialka i na wierzchu starkowane zóltka. Wstawic do lodówki na okolo 2 godziny, aby smaki
sie przegryzly. Przechowywac w lodówce. Podawac bez dodatków lub ze swiezym pieczywem.